Lady Gaga
Volledig scherm
Lady Gaga © Jordan Strauss/Invision/AP

Lady Gaga bedankt Hugo de Jonge voor steun aan corona-onderzoek

updateWereldster Lady Gaga heeft ons land voor het oog van haar 81,2 miljoen volgers op Twitter bedankt voor de 50 miljoen euro die Nederland bijdraagt aan onderzoek naar een coronavaccin. De Amerikaanse zangeres noemt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) bij naam.

‘Bedankt Nederland en Hugo de Jonge voor jullie steun voor een coronavaccin en voor de Wereldgezondheidsorganisatie’, schrijft de 34-jarige zangeres. Ze hoopt dat andere landen het voorbeeld van Nederland volgen om CEPI te steunen, de Coalition for Epidemic Prepraredness Innovations.

Deze stichting uit Noorwegen verzamelt donaties uit de hele wereld om onderzoek naar vaccins tegen infectieziekten te financieren. De Jonge maakte woensdag in een Kamerbrief bekend dat Nederland 50 miljoen euro bijdraagt.

‘We helpen graag’, reageerde de minister vanavond tegenover Gaga. ‘Een vaccin vinden en dat snel doen is cruciaal in het wereldwijde gevecht tegen corona. We moeten samenwerken om het te laten slagen.’

Andere Europese landen dragen ook geld bij via CEPI. Tot dusver gaat het in totaal om ruim 632 miljoen euro. De stichting denkt in 2020 ruim 800 miljoen nodig te hebben. Voor 2021 gaat het waarschijnlijk om een bedrag in dezelfde orde van grootte. ‘Ook in de volgende onderzoeksfase zal Nederland gaan investeren’, aldus De Jonge.

Sterren in thuisconcert

Gaga zelf draagt tijdens de coronacrisis ook haar steentje bij. Ze mobiliseerde talloze artiesten die morgen gezamenlijk een groot concert geven vanuit huis. Naast Lady Gaga zelf is in de show ook Billie Eilish te zien, net als onder meer The Rolling Stones, Taylor Swift en Elton John. Het evenement, dat wordt gepresenteerd door Stephen Colbert, Jimmy Kimmel en Jimmy Fallon, wordt uitgezonden op onder meer MTV en de BBC.

Lady Gaga organiseerde het concert in samenwerking met Global Citizen. De bedoeling is om stil te staan bij het werk van zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis en de Wereldgezondheidsorganisatie te steunen.