Lady Gaga geeft 'kleine monsters' avond van hun leven

ConcertLady Gaga heeft maandag het Ziggo Dome in Amsterdam op zijn grondvesten doen schudden. Duizenden fans, oftewel 'little monsters', waren getuige van een spetterend optreden van haar tour 'Born this way ball'. Vrijwel alle Gaga-fans kregen waarvoor ze kwamen: spektakel en sensatie. Met één fan in het bijzonder. Zij mocht op het podium en kreeg het voorrecht een aantal nummers naast haar grote idool te zitten.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Vanaf vorige week vrijdag lagen de echte die-hard fans al voor de deur van het Amsterdamse Ziggo Dome om een goed plekje voor het concert te bemachtigen. Een aantal uren voor het concert was het dan ook echt dringen geblazen bij de dranghekken en de duizenden fans stormden naar binnen zodra de deuren open gingen.

Entree
Een sprookjesachtig, maar tegelijk duister decor van een kasteel, doemt op zodra de gordijnen vallen. Een oorverdovend gejoel van alle fans -de een nog meer opgedoft dan de ander- klinkt door het Ziggo Dome. Haar entree (zie filmpje onder het artikel) is, zoals we gewend zijn van Gaga, spectaculair. Ze betreedt het podium op een menselijke eenhoorn. Het concert van de popdiva kan beginnen.

Liefde voor haar fans
Alle hits van Gaga komen aan bod tijdens het 2,5 uur durende concert en af en toe weet ze het publiek weer flink te verrassen met haar outfits en show. Zo kwam een imitatie van de beruchte vleesjurk uit de kast en droeg ze een bh met twee mitrailleurs. Verder werd haar gezicht als hologram geprojecteerd en werd ze tijdens het liedje 'Born This Way' op de wereld gezet door een grote opblaaspop (zie video onder artikel).

Het meest opmerkelijke was de liefde voor haar fans. Oprecht of niet, ze sprak het publiek dankbaar toe en vertelde hoe gek ze is op Nederland. 'Jullie Nederlanders werken zo hard en daar heb ik echt respect voor. Ik ben dan ook zo blij dat jullie een kaartje hebben gekocht voor mijn show', sprak de energieke Gaga. Ook sprak ze vol lof over hoe iedereen zich had aangekleed. 'Wat zien jullie er fantastisch uit', riep ze. 'Maar onthoud bitches, dit is wel mijn show', voegde ze daar met een knipoog aan toe.

Droom in vervulling
Gaga's oog viel op één fan in het bijzonder. De zangeres nodigde haar uit op het podium en gaf haar een aantal dikke knuffels. 'Je ziet eruit als een prinses en wat een fantastische dreadlock heb je, ik ben jaloers dat ik dat niet eerder heb bedacht', zei Gaga tegen haar. De fan had een meterslange dreadlock in de vorm van een schakelketting en mocht met een aantal nummers uit Gaga's repertoire meedoen. Ook had ze cadeaus meegebracht voor Gaga en deze ontving de zangeres dankbaar. Het geluk van deze 'little monster' kon niet meer op.

Weinig sterallures
Natuurlijk is de liefde wederzijds en de allergrootste fans die vooraan stonden dichtbij het podium, kregen de kans om knuffels, posters en brieven naar de ster te gooien. Gaga, die eerder haar grote liefde voor marihuana had uitgesproken, kreeg zelfs een joint naar zich toegeworpen. De 'Mother Monster' nam een hijs en gooide de joint terug in het publiek. Vraag is of de joint daadwerkelijk uit het publiek kwam, aangezien er 'van alles in kan zitten.'

Lady Gaga heeft gelukkig maar weinig sterallures. Zo maakt ze ook netjes om 20.30 uur haar intrede en vraagt ze het publiek om de haverklap of ze het naar hun zin hebben. Ze weet als geen ander haar fans te vermaken met schokkende outfits en spektakel en als klap op de vuurpijl (het zou bijna niet meer uitmaken) was ze ook nog eens erg goed bij stem. In vergelijking met Madonna in de Arena in 2008 is het 1-0 voor Gaga.