Volledig scherm
De Israëlische zangeres Netta (M) na haar overwinning op het Songfestival in Lissabon op 12 mei. © EPA

'Landen dreigen met boycot songfestival'

Het is nog maar de vraag of het Eurovisiesongfestival volgend jaar wel in Israël plaatsvindt. Achter de schermen is er druk overleg tussen de Israëlische omroep Kan en de European Broadcasting Union (EBU) omdat diverse landen zouden hebben gedreigd met een boycot, meldt de Israëlische zender Channel 10.

Onder meer IJsland, Ierland en Zweden zouden twijfelen over deelname vanwege het huidige oplaaiende conflict in de Gazastrook. Ook de organisatie heeft verschillende zorgen over onder meer de voorbereidingen en het transport.
Israël won twee weken geleden voor het eerst in twintig jaar het songfestival. "Volgend jaar in Jeruzalem", riep winnares Netta Barzilai meteen naar het publiek. Ook premier Benjamin Netanyahu en andere Israëlische politici noemden de stad al als gastheer van de editie van volgend jaar.


Boodschap

Dinsdag werd via het officiële Twitteraccount van het songfestival nog een opvallende boodschap verstuurd. In het bericht werden fans opgeroepen om nog geen vluchten te boeken omdat de tijd en locatie nog niet zijn vastgesteld.

In 1999 organiseerde Israël voor het laatst het songfestival. Toen was Jeruzalem wel de gaststad. In 1980 werd voor het laatst uitgeweken naar een ander land. Toevalligerwijs had het jaar daarvoor Israël gewonnen. Het land, dat toen voor het tweede jaar op rij won, zag toen af van organisatie vanwege de kosten.

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (58%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (42%)
18772 stemmen