Volledig scherm
Pussy Riot © EPA

Leden activistische punkband Pussy Riot in Moskou opgepakt

Twee leden van Pussy Riot zijn in de Russische hoofdstad Moskou opgepakt. Dat heeft de activistische punkband via social media laten weten. Volgens de band is de politie nog steeds kwaad vanwege de verstoring van de finale van het WK voetbal in juli.

Veronika Nikulshina en Peter Verzilov bestormden toen het veld terwijl het duel Frankrijk-Kroatië aan de gang was. De wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië lag tijdelijk stil door het voorval, maar kon snel weer hervat worden. De stand was op dat moment 2-1. Uiteindelijk werd het 4-2. Nikulshina en een vriendin werden gisteren gearresteerd omdat ze niet mee wilden werken aan een inspectie van hun auto, laat Pussy Riot weten. Verzilov werd opgepakt toen hij zijn huis in Moskou verliet. Waarom is onduidelijk.

Pussy Riot roept de autoriteiten op de leden van de band vrij te laten. Ook moeten de bijna achthonderd mensen vrijgelaten worden die ook op zondag zijn opgepakt. In Moskou en Sint-Petersburg werden demonstraties gehouden vanwege de pensioenplannen van de regering.

Pussy Riot botst in Rusland regelmatig met de autoriteiten. De groep verstoorde in 2012 met een 'punkgebed' een dienst in de Christus-Verlosserkathedraal in Moskou. In dat optreden bekritiseerden zij Vladimir Poetin. Twee leden van de groep, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, zaten vanwege het incident bijna twee jaar vast.