Volledig scherm
© Shody Careman

Legionellapatiënt Henk Westbroek buiten levensgevaar

Het gaat alweer een stuk beter met Henk Westbroek bij wie onlangs een besmetting met de levensgevaarlijke  legionella-bacterie werd geconstateerd. Volgens de 66-jarige Goede Doel-zanger en presentator is hij dankzij de inzet van artsen weer herstellende. 

henk westbroek on Twitter

Longontsteking in de legionella variant was me tot nu toe bespaard gebleven. Maar kan ik nu ook op mijn lijst bijschrijven. Op dood gaan na, heb ik ondertussen alles wat je krijgen kunt wel zo ongeveer gehad. Ik twitter even niet

,,Als gevolg van een knappe analyse van longartsen en een behandeling op maat in het Diaconessenhuis van Utrecht, ben ik niet langer in levensgevaar", schrijft Henk in een tweet. De presentator van RTV Utrecht bedankt het medisch personeel dan ook uit de grond van zijn hart, ,,Grote dank medische staf", schrijft hij. Henk werd vorige week met spoed opgenomen en kreeg een intensieve antibioticakuur om de bacterie aan te pakken. 

,,Longontsteking in de legionellavariant was me tot nu toe bespaard gebleven, maar kan ik nu ook op mijn lijst bijschrijven'', twitterde Westbroek ruim een week geleden.  ,,Op dood gaan na, heb ik ondertussen alles wat je krijgen kunt wel zo ongeveer gehad.''

Westbroek  werd ziek tijdens zijn recente vakantie op Sicilië (Italië), waar hij in eerste instantie een voedselvergiftiging opliep. Ook zijn vrouw Julia kwam er niet ongeschonden van af: zij liep op vakantie een ontstoken been op, waarvoor de Westbroekjes ook al in het ziekenhuis belandden. 

Bacterie

Legionella is volgens het Rijksinstituut voor  Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken die ook wel veteranenziekte wordt genoemd. De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën. Maar soms kan legionella in water erg snel groeien, vooral als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden Celsius warm is.

De meeste mensen worden niet ziek na besmetting. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal vijf à zes dagen na de besmetting (met een uitloop van twee tot negentien dagen). De ziekte begint meestal met koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn, gevolg door een droge hoest. Als er daarna een longontsteking ontstaat, zijn er klachten zoals: hoge koorts, kortademigheid, benauwdheid of pijn bij de ademhaling, koude rillingen, soms verwardheid, hoofdpijn of braken en  diarree.

henk westbroek on Twitter

Als gevolg van een knappe analyse van longartsen en een behandeling op maat in het Diaconessenhuis van utrecht , ben ik niet langer in levensgevaar door besmetting met een legionella bacterie. Grote dank medische staf .