LEGO Worlds stikt van de schoonheidsfoutjes

GAME RECENSIEMet LEGO Worlds doet de Deense speelgoedfabrikant een Minecraftje. Beter laat dan nooit, hoewel de software nog wel wat meer ontwikkeltijd had kunnen gebruiken.

PS4/Xbox One/PC

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  LEGO Worlds
Volledig scherm
Screenshot LEGO Worlds © Traveller's Tales

De boekhouders van LEGO telden vorig jaar een recordomzet van 5.38 miljard dollar. Veel reden tot klagen hebben de Denen dus niet, behalve dan dat het bedrag misschien nog wat hoger had kunnen uitvallen. De blokjesmaker gaf namelijk jarenlang geen tegengas terwijl gamefenomeen Minecraft de creatieve bouwlust aanwakkerde, meer dan 120 miljoen games verkocht en een complete generatie aan zich bond. LEGO Worlds moet de verloren zieltjes weer terugwinnen.  

Bouwen
LEGO Worlds komt uit dezelfde stal als de even vermakelijke als inwisselbare LEGO-computerspellen van de afgelopen twaalf jaar, die o.a. Star Wars, Harry Potter, Batman en legio andere filmfranchises op de hak namen. Toch is LEGO Worlds uit een ander soort plastic gesneden. In plaats van het naspelen van een verhaal, draait het nu om het zelf bouwen van je eigen fantasiewereld. Dat zou verfrissend heten, áls er niet al iets bestond dat Minecraft heette.  

Anders dan Minecraft helpt LEGO Worlds de speler een eind op weg met opdrachten en een flinterdun verhaal over een gestrande astronaut die gouden steentjes dient te verzamelen om zijn raket te repareren en Meesterbouwer te worden. Het is een effectieve maar tegelijkertijd frustrerende manier om de gebruiker te trainen in alle mogelijkheden. Want of je nu graag blokje voor blokje stapelt of liever complete bouwwerken knipt, plakt, verft, kopieert of met de grond gelijkt maakt: je bent úren (lees: honderd gouden steentjes) verder voordat je echt een blanco canvas en de vrije hand krijgt.

Volledig scherm
Screenshot LEGO Worlds © Traveller's Tales
Quote

LEGO Worlds vergt naast veel geduld ook de nodige ver­ge­vings­ge­zind­heid

Vergevingsgezindheid
Dat vergt naast veel geduld ook de nodige vergevingsgezindheid. Het spel stikt van de kleine en grote schoonheidsfoutjes, de geteste PS4-versie komt soms stotterend en sputterend tot stilstand en de camerabediening? Die is om te huilen. Een vreemde zaak voor een titel die op de PC al geruime tijd in bètavorm was te spelen en te testen.  

Met LEGO kun je alles maken, zoals de oude reclamekreet luidde, maar dat vergt in het geval van LEGO Worlds wel het nodige doorzettingsvermogen. De hoeveelheid tools, mogelijkheden en LEGO-bouwsels zijn absoluut imposant, maar vind ze allemaal maar eens terug in die onintuïtieve interface.

Een muis en toetsenbord zijn voor constructiedoeleinden beter geschikt dan een gamecontroller. Voor de verstokte fans zal het de pret niet kunnen drukken. Zij kunnen voor een zacht prijsje (30 euro) aan de slag, maar datzelfde geldt voor de spelontwikkelaars. Want voordat LEGO Worlds zich als een serieuze concurrent van Minecraft ontpopt, zijn we wel een paar flinke updates verder.

LEGO Worlds verschijnt op PS4, Xbox One en PC.

Volledig scherm
Screenshot LEGO Worlds © Traveller's Tales
Volledig scherm
Screenshot LEGO Worlds © Traveller's Tales