Volledig scherm
Lil Kleine © ANP

Lil’ Kleine verkozen tot Dom Bontje: ‘Zijn gepronk houdt dierenleed in stand’

Rapper Lil' Kleine is uitgeroepen tot Dom Bontje. De rapper kreeg de meeste stemmen bij de verkiezing van de Bont voor Dieren. Hij is volgens de stichting ‘een terechte winnaar’, omdat hij het verkeerde voorbeeld geeft door bont te dragen.

Kleine heeft zijn twijfelachtige 'winst' te danken aan een jas met een kraag van coyotebont waarin hij het afgelopen jaar meerdere keren is gespot. Door het dragen van bont zou hij jongeren het idee geven dat het ‘acceptabel, stoer en modieus’ is.

Volgens de Bont voor Dieren is hij een rolmodel en draagt hij ‘door het pronken met bont bij aan het in stand houden van dit dierenleed’. De artiest, die al eerder werd genomineerd, weigert de prijs in ontvangst te nemen.

Behalve Lil' Kleine waren ook rappers Donnie en Boef, zangers Gerard Joling en Samantha Steenwijk en voetbalster Jackie Groenen genomineerd. Vorig jaar ging Famke Louise er met de prijs vandoor. Over haar ontstond onlangs nog ophef nadat ze was gekiekt op een bontmarkt, maar het bleek te gaan om een promotiestunt.