Volledig scherm
PREMIUM
© TLC

Louisa en Rosanna draaien de rollen om

TranskoppelKinderwens Het transgenderkoppel Louisa en Rosanna wil een baby. Hoe moeten ze dat aanpakken? Wordt Rosanna 'papa' of 'mama'? Met hun vragen gaan ze op bezoek bij ervaringsdeskundigen. TLC doet daarvan verslag.

Quote

Ik dacht: ik hoef geen kind, dat wordt toch alleen maar gepest

Louisa

Waar waren jullie het meest nieuwsgierig naar?
Louisa: ,,Naar hoe de omgeving en ons eigen kind straks kijken naar twee transgender-moeders of -vaders. Ik was bang dat ons kind mij niet zou accepteren omdat ik niet de biologische moeder ben. En we waren bang dat het geplaagd zou worden. Dat is de reden dat ik voor mijn transformatie geen zaad heb laten invriezen. Ik dacht: ik hoef geen kind, dat wordt toch alleen maar gepest."

Heb je daar spijt van?
,,Best wel. Dat is ook een boodschap voor andere transgenders: als je een geslachtsoperatie laat doen, zorg dan dat je je zaad laat invriezen. Vroeg of laat komt toch die kinderwens naar boven."

Weten jullie al hoe jullie het gaan aanpakken?
,,Elk koppel dat we bezochten, heeft het op een andere manier gedaan. De één bestelde via internet buisjes met sperma, de ander adopteerde een baby. Onze voorkeur gaat uit naar een privékliniek."

Rosanna, hoe lijkt het jou, als vrouw die zich geen vrouw voelt, om straks zwanger te zijn?
,,Dat wordt moeilijk. Er zal veel gebeuren met mijn vrouwelijke hormonen. Ik wil proberen daarvan te genieten. Vooral ook omdat er genoeg vrouwen zijn die dolgraag zwanger willen worden maar dat niet kunnen. Het worden negen moeilijke maanden, dat weet ik. Maar daarna heb ik wel iets heel moois voor de rest van leven."