De delegatie van Maastricht tijdens de feestelijke presentatie afgelopen juli van het ‘bidbook’, waarin de Limburgse plannen stonden.
Volledig scherm
De delegatie van Maastricht tijdens de feestelijke presentatie afgelopen juli van het ‘bidbook’, waarin de Limburgse plannen stonden. © ANP Kippa

Maastricht rekende zich al rijk met Songfestival: 100.000 overnachtingen

Toen het nog in de race was als gaststad, had Maastricht torenhoge verwachtingen van het Eurovisie Songfestival 2020. De stad schatte er zo’n 100.000 overnachtingen in Zuid-Limburg uit te slepen en zo’n 20 miljoen aan inkomsten. Dat blijkt uit stukken die de gemeente gisteren voor het eerst openbaar heeft gemaakt.

 1. Dit staat in het contract van het songfestival: beveiliging wordt net zo streng als op luchthaven
  PREMIUM

  Dit staat in het contract van het songfesti­val: beveili­ging wordt net zo streng als op luchthaven

  Veiligheid heeft topprioriteit tijdens het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. In de zojuist aan het AD Rotterdams Dagblad vrijgegeven samenwerkingsovereenkomst tussen de NOS en de gemeente Rotterdam worden verregaande eisen gesteld aan de stad om bezoekers en festivallocaties – inclusief Ahoy – te beschermen. Op uiterlijk 13 december wil de NOS een ‘gedetailleerd veiligheidsplan’ van Rotterdam binnen hebben.
 2. Maastricht vond risico’s Songfestival onverantwoord<br>

  Maastricht vond risico’s Songfesti­val onverantwoord

  De gemeente Maastricht vond de risico’s die de Nederlandse Publieke Omroep rond het Songfestival bij de stad neerlegde te groot. Maastricht weigerde deze ‘blanco cheque’ te ondertekenen en stelde een aangepaste overeenkomst op met minder financiële en organisatorische risico’s. Eerder noemde de Maastrichtse wethouder John Aarts de overeenkomst al ‘een wurgcontract’. Rotterdam blijkt zonder morren akkoord te zijn gegaan met het document en wijzigde er niets aan.

Poll

Vind jij het goed dat RTL-programma's langer worden?

 • Ja, hoe langer hoe fijner (17%)
 • Nee, anderhalf uur is te lang (83%)
9942 stemmen