Volledig scherm
© BBC

Madonna With The Big Boobies uit serie Allo Allo geveild voor topbedrag

Het schilderij The Madonna With The Big Boobies, dat regelmatig opdook als terugkerende grap in afleveringen van de legendarische Britse tv-komedie Allo Allo, is op een veiling verkocht voor bijna 17.000 euro. 

Het portret - feitelijk niks anders dan een decorstuk dat zou zijn geschilderd door de fictieve ‘kunstenaar’ Van Clomp (1453-1507) - lag na het slot van de serie (1992) in een depot van de BBC en werd uiteindelijk in 2007 voor 4500 euro verkocht aan een particuliere koper. Die wilde er om onbekende redenen vanaf en maakt nu het geveild is een forse winst. De nieuwe eigenaar is een Fransman die wilde dat het ‘meesterwerk’ weer naar huis ging. 

Het schilderij heeft feitelijk geen waarde, maar bracht toch veel op omdat het gaat om een zeldzaam en belangrijk item uit de Britse tv-geschiedenis. De serie Allo Allo, die zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog in bezet Frankrijk, liep tien seizoenen en werd wereldwijd uitgezonden. The Fallen Madonna with the Big Boobies was volgens de verhaallijn een gestolen kunstwerk dat de Duitsers graag in handen kregen. De ‘gevallen vrouw met de grote voorgevel’ zou zogenaamd één van de favoriete schilderijen van Adolf Hitler zijn geweest. 

In de hitserie werd flink gesleept met het schilderij van ‘onschatbare’ waarde. Zo werd het ooit uit de lijst gehaald en in het café van de oversekste barkeeper René en zijn vrouw Edith verstopt in worsten. Zij wilden het ‘kostbare’ werk na de oorlog voor een astronomisch verkopen als oudedagvoorziening. De ‘madonna’ ging ook nog op een geheim transport naar Hitler om hem om het leven te brengen. Het schilderij werd voor dat doel voorzien van een lijst met verborgen explosieven die uiteindelijk niet afgingen. 

De anonieme koper van het schilderij, waarvan in tien jaar tijd meerdere versies werden gemaakt, woont in de Franse plaats Nouvion waar de serie zich afspeelde. Volgens het veilinghuis waren er ruim 25 gegadigden voor het decorstuk. Vooraf was de maximale waarde van madonna geschat op circa 10.000 euro. 

Volledig scherm
© BBC
Volledig scherm
© GPD
Volledig scherm
© BBC
  1. Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Er is online commotie ontstaan over de afgelopen uitzending van de Vlaamse variant op Dancing with the Stars. Via sociale media laten verschillende kijkers weten dat ze niet te spreken zijn over de uitslag van de wedstrijd en kwade opzet vermoeden. Zo moest Evy Gruyaert zondag de show verlaten, hoewel ze aardige punten kreeg van de jury. Via een lang bericht op Instagram reageert Jan Kooijman (38) nu op alle opschudding.
  2. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.