Volledig scherm
© ANP/fotomontage AD

Maggie MacNeal 'superklust' zich een slag in de rondte

Het geheim vanIn de wekelijkse showrubriek Het Geheim Van... vragen we Nederlandse celebrities een boekje open te doen over hun verslavingen, gekke gewoontes en andere dingen die we nog niet van ze weten. Deze week Sjoukje Metternich, oftewel de Nederlandse zangeres Maggie MacNeal die in 1974 en 1980 meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Zij typeert zichzelf als 'superklusser'. Maar, opmerkelijk genoeg, wel één die haar handen liever niet vuil maakt.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Het duo Mouth & MacNeal in 1975 © ANP
Quote

Heerlijk om via Funda ongege­neerd bij mensen binnen te kunnen gluren

Sjoukje

Het podium is al decennialang haar domein, maar als ze het niet tot zangeres had geschopt was Sjoukje (65) nu waarschijnlijk directeur geweest van een florerend aannemersbedrijf of in elk geval een peloton handvaardige bouwvakkers geleid. ,,Wat bijna niemand weet is dat ik niet alleen goed overweg kan met microfoons, maar even handig ben met drilboren, decoupeerzagen, andere gereedschappen en de meest uiteenlopende bouwmaterialen. Ik raak die spullen echter bijna nooit aan, want ik ben als het op het betere kluswerk aankomt meer het brein achter verbouwingen en renovaties. Een karwei zo slim en efficiënt mogelijk plannen en opdrachten vervolgens vakkundig delegeren aan anderen? Da's het leukste wat er is''.

Alleen al bij het woord verbouwing , giert de adrenaline door Sjoukjes lijf, zo stelt de frêle vocaliste met een brede grijns vast. ,,Het is een familiedingetje. Prima klusgenen! Zo noem ik het maar. Mijn jongste broer heeft eigenhandig een complete bed-and-breakfast in zijn achtertuin uit de grond gestampt. Daar draaien wij onze handen niet voor om. Wat we zien, kunnen we maken''.

Funda-verslaafd
Sjoukje  - 'ik noem mezelf wel eens een zingende binnenhuisarchitect en optredende bouwkundig ingenieur' - heeft inmiddels een groot aantal, door haar geleide verbouwingen op haar naam staan. ,,Elke keer als zo'n klus klaar is zijn de reacties positief. Dan vraagt de visite 'wie was hier de ontwerper'. Fijn om dan trots te kunnen zeggen: ik''. Ze heeft een, zoals ze het zelf omschrijft, 'extreme fascinatie voor huizen'. ,,Hahaha, ik ben Funda-verslaafd. Hevig geïnteresseerd in hoe mensen hun huizen verbouwden en hebben ingedeeld en ingericht. Daar haal ik inspiratie uit. Terzijde: natuurlijk is het ook gaaf om langs die weg bij volslagen onbekenden naar binnen te gluren''.

Het absolute hoogtepunt van haar ontembare kluswoede was alweer vele jaren geleden. ,,Ik heb samen met mijn vorige echtgenoot 33 jaar in het Noord-Hollandse dorp Warmenhuizen gewoond. Daar hebben we destijds een boerderij compleet verbouwd, daarna gesloopt en vervolgens een nieuwe woning gebouwd. En dat allemaal tussen alle optredens door. Vooral het contrast vind ik fijn. Zingen en klussen: het zijn twee verschillende vormen van creativiteit die in mijn geval prima naast elkaar kunnen bestaan''.  In Warmenhuizen kwam ze erachter dat ze liever plant en toezicht houdt tijdens een verbouwing. Toch stak ze ook daar zelf de handen uit de mouwen. ,,Beschoeiingen timmeren, eindeloos zeulen met loodzware grindtegels voor een nieuw terras, kasten in elkaar zetten of deuren afhangen. Helemaal super''. 

Volledig scherm
Sjoukje in 1980 tijdens het Eurovisie Songfestival. Ze werd toen vijfde met het lied 'Amsterdam'. © ANP

Metamorfose
De zangeres, die jarenlang het succesduo Mouth & MacNeal vormde met Willem Duyn (1937-2004), woont sinds 5 jaar met haar nieuwe man Klaus Metternich in een penthouse in Hengelo. ,,Ons vorige huis - dat ook van onder tot boven een metamorfose kreeg - staat al een tijdje te koop. Het nieuwe onderkomen hebben we op papier gekocht. Vervolgens heb ik de hele indeling veranderd en zijn bouwvakkers onder mijn vriendelijke doch strenge leiding vijf maanden bezig geweest om er iets moois van te maken. Nu het paleisje klaar is verlang ik alweer naar een volgende klus. Misschien schaffen we op termijn wel een leuk buitenhuis aan, om daar weer aan de slag te kunnen gaan. Nee, stilzitten is er voor mij niet bij''.

Sjoukje verloor in 2005 na een huwelijk van 33 jaar haar man Frans Smit. Hij stierf op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Een jaar na zijn overlijden leerde ze van oorsprong Duitser Klaus kennen. ,,Ik had nooit gedacht dat ik na dat privédrama weer verliefd zou kunnen worden. Maar het gebeurde. In februari 2009 zijn we getrouwd en nog steeds zielsgelukkig''.

De zangeres en moeder van een inmiddels volwassen dochter treedt nog regelmatig op en zingt dan nieuw werk en natuurlijk haar klinkende hits van weleer. Zoals 'Ik Zie Een Ster' waarmee ze samen met Willem Duyn in 1974 derde werd op het Eurovisie Songfestival. Of 'Amsterdam' dat haar in 1980 als solo-zangeres een vijfde plek opleverde op datzelfde liedjesfestijn. Nog eens meedoen? Die tijd is volgens Maggie MacNeal voorbij. Wel volgt ze het festival op de voet. De uitschakeling van Trijntje zag ze al in een vroeg stadium aankomen. ,,Een irritant lied! En dan dat broekpak! Ze is een sublieme zangeres, maar in Wenen klopte het hele plaatje niet. Pech voor Nederland. Volgend jaar een nieuwe inzending en, hoop ik van harte, meer en betere kansen''.

Meer opmerkelijke bekentenissen lezen van Nederlandse sterren? Kijk dan hier! Volg AD Show ook op Facebook.

 1. Johan Derksen neemt het op voor Argon-trainer na racistische uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’
  Video

  Johan Derksen neemt het op voor Ar­gon-trai­ner na racisti­sche uitspraken: ‘Zou humor kunnen zijn’

  Johan Derksen heeft het vanavond opgenomen voor Argon-trainer Ron van Niekerk, nadat de voltallige spelersgroep van de Mijdrechtse eersteklasser besloot niet met hem door te willen gaan na racistische uitlatingen van Van Niekerk tijdens een wedstrijd. ,,Het zou humor kunnen zijn. Er zijn mensen die hele cynische humor hebben”, zei Derksen in het programma Veronica Inside.

poll

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

 • A Star is Born (14%)
 • Black Panther (8%)
 • Bohemian Rhapsody (56%)
 • BlacKkKlansman (2%)
 • Green Book (7%)
 • The Favourite (4%)
 • Roma (8%)
 • Vice (1%)
6262 stemmen