Maker De Nieuwe Wildernis over nieuwe film: 'Dit wordt rauw, zeker geen Disney'

VideoFilmmaker en ecoloog Ruben Smit investeert na zijn succes met De Nieuwe Wildernis drie jaar in een project op de Waddenzee. ,,Het is hier zo mooi. Wat je ziet doet niet onder voor het Great Barrier Reef in Australië."

Volledig scherm
Ecoloog Ruben Smit filmt op de zandplaat Richel, waar honderden grijze zeehonden leven. © Ruben Smit Productions

,,Kijk dan! Die bonte strandlopers en kanoeten.'' Ecoloog Ruben Smit pakt zijn camera en vergeet alles om hem heen om de zwerm van duizenden vogels die laag over het wad danst vast te leggen. Smit is met zijn filmcrew voor de tiende keer op Richel, de zandplaat onder Vlieland, om het leven van de grijze zeehond vast te leggen voor zijn nieuwe film: Wad; overleven op de grens van water en natuur.

Anderhalf uur varen vanuit Harlingen, overstappen in een sloep en dan nog honderden meters over de slechts decimeters diepe Waddenzee varen; Richel is moeilijk te bereiken. De zandplaat die door de vorming van duinen steeds meer op een eiland gaat lijken, is in de winter het domein van de grijze zeehond. Betreden door mensen is streng verboden.

Smit en zijn filmploeg kregen toestemming om er toch de kraamtijd van de grijze zeehond vast te leggen. Het beest is niet te verwarren met de normale zeehond met de ronde kop; de grijze heeft een spitse snuit en is veel, veel groter. ,,Een volwassen mannetje weegt 350 kilo en is 3.50 meter lang. Vergeet de wolf. Dit is het grootste roofdier van Nederland. En niemand die het weet.''