'Makers De Villa gingen zwaar over de schreef'

VIDEORTL-baas Peter van der Vorst stopt met het uitzenden van het genre 'guilty pleasure reality-tv'. De programma's Temptation Island en Love Island gaan van de buis. 'Ernstige misstanden' bij De Villa gingen aan dat besluit vooraf.

Zenderbaas Peter van der Vorst kreeg gisterochtend de resultaten te zien van een intern onderzoek naar De Villa, een RTL 5-programma waarin vrijgezellen elkaar in een luxe villa ontmoeten terwijl de drank rijkelijk vloeit. Vanaf dag één slapen ze bij elkaar in bed.

Van der Vorst (48) was zich 'kapot geschrokken', zei hij gisteren voor de camera's van RTL Nieuws. De Villa werd vorige week gestaakt nadat er een aanranding in te zien was. Een kandidate werd tegen haar zin in betast door een medekandidaat. Dat bleek nog maar het begin, bleek uit het onderzoek waarbij ook de deelnemers zelf werden geraadpleegd.

De RTL-baas trad niet in detail over wat zich precies heeft voorgedaan in de villa, maar het was aanleiding voor duidelijke maatregelen en 'diepe excuses' aan de deelnemers. Het programma, waarbij een computer bepaalt of de vrijgezelle kandidaten geknipt zijn voor elkaar, wordt gemaakt door productiebedrijf Blue Circle. Dat bedrijf produceert onder meer ook RTL Boulevard, Heel Holland Bakt en Boer zoekt Vrouw.

,,De makers van De Villa zijn zwaar over hun ethische grenzen gegaan'', zegt Van der Vorst. ,,Dat is onvergeeflijk. Ze hebben kandidaten aangezet tot gedrag waarbij zij ook over hun grenzen heengingen; daarbij was alcohol in het spel. Er zijn dingen gebeurd die niet thuishoren in zo'n programma. Ik ben hier naartoe gehaald om te bouwen aan een nieuw RTL. Daar horen dit soort praktijken niet in thuis. Iedereen moet zich kapot schamen voor wat hier is gebeurd.”

Hij vervolgt: ,,Al onze guilty pleasure-programma's worden opgeschort, totdat we precies weten op welke manier ze tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen in dit genre terugwinnen.'' Nieuwe reeksen van Temptation Island, Free Love Paradise, Love Island en De Villa zullen ook niet te zien zijn op Videoland. Van der Vorst kondigde een nieuw onderzoek aan naar het productieproces van Blue Circle.

Volledig scherm
© RTL

Ethische kompas

De zenderbaas is kritisch over 'zijn' RTL: ,,Ook door de mensen die de beelden bekijken voordat het programma op tv komt, zijn grote fouten gemaakt. Het ontbreekt aan het juiste ethische kompas.'' RTL heeft twee medewerkers die betrokken waren bij het incident in De Villa op non-actief gesteld. 

RTL schrapt de 'verleidingsprogramma's', zoals van boven naar beneden: Temptation Island, De Villa en Love Island.
Volledig scherm
RTL schrapt de 'verleidingsprogramma's', zoals van boven naar beneden: Temptation Island, De Villa en Love Island. © ANP

Producent Blue Circle erkent dat er fouten zijn gemaakt, 'bij ons en bij de zender'. ,,Wij hebben nooit de intentie gehad om een programma te maken waarin we de deelnemers beschadigen'', staat in een verklaring. ,,Wij voelen ons verantwoordelijk voor de situatie waarin een aantal kandidaten is terechtgekomen. Wij bieden hiervoor onze oprechte excuses aan en doen er momenteel alles aan om hen te helpen.''

Daadkrachtig

Volledig scherm
© -
Volledig scherm
© RTL

,,Peter van der Vorst lijkt inmiddels wel de ernst van de situatie in te zien'', reageert televisie-columniste Angela de Jong van deze krant. ,,Dit klinkt een heel stuk daadkrachtiger dan het laffe 'we gaan onderzoeken hoe het de montage kon halen', zoals de reactie van RTL vrijdag nog was.”

De Jong heeft niets op met het genre: ,,Iedereen weet: deelnemers worden volgegoten met alcohol en de makers kijken daarna handenwrijvend toe wat er onderling gebeurt. En daarna ontkennen ze elke verantwoordelijkheid, want de deelnemers zijn volwassen en weten toch waar ze aan beginnen. Walgelijk hypocriete tv die niet meer van deze tijd is.‘’

Peter van der Vorst is sinds 1 maart zenderdirecteur van de RTL-groep. De voormalig televisiemaker heeft al een aantal keer moeten ingrijpen. Zo haalde hij Het spijt me voortijdig van tv en stopte hij na de eerste uitzending met Jan Houdt Hoop.