Makers Rambam ontvangen lintje met nepvrijwilliger

De gemeente Utrecht is er vandaag tijdens de jaarlijkse lintjesregen behoorlijk ingeluisd door het televisieprogramma Rambam. Presentator Jelte Sondij (33) deed zich voor als ene meneer Simons - inclusief pruik en plakbaard - en wist zo onterecht een lintje te bemachtigen. De gemeente Utrecht zegt uit te gaan zoeken waar het precies mis is gegaan.

Quote

Het is echt niet makkelijk om een lintje te krijgen, het wordt wel degelijk goed gecontro­leerd

Woordvoerder gemeente Utrecht

Het televisieprogramma op BNN-VARA probeert op experimentele en confronterende wijze zaken uit de maatschappij 'te ontmaskeren'. Voor een toekomstige uitzending heeft het programma Jelte aanbevolen voor een lintje, inclusief nep-cv en nep-identiteit.

,,Een feestelijke dag! Vandaag kreeg #RamBam een koninklijke onderscheiding. #lintjesregen'', staat er op het officiële twitteraccount van het programma. Ook Jelte vermeldt de oplichting op zijn Twitteraccount. ,,Een paar verzonnen projecten en een plakbaard. En toen ging ik naar huis met een lintje.''

Programmamaker Jelte Sondij vindt het eigenlijk bijna jammer dat de stunt gelukt is. ,,Ik vind Koninklijke onderscheidingen een heel mooi instituut. Sommige mensen werken heel lang heel hard en zijn dan zelfs in tranen als ze een lintje krijgen. Vooral voor deze mensen hoop ik dat het voortaan beter gecheckt wordt. Van Zanen deed het trouwens prima, het was een mooie show.''

Werkwijze
De werkwijze van RamBam was simpel. Een echt bestaande persoon werd benaderd om zijn naam en geboortedatum te lenen voor de stunt. Vervolgens werd een aanvraag gedaan, met niet bestaande projecten waarvoor Simons een lintje zou moeten krijgen. Drie van de vijf referenties die werden opgegeven waren niet bestaande namen.

 ,,Met een keer zoeken op internet was duidelijk geweest dat dit niet klopt'', zegt Sondij.

Gemeente
Sondij is overigens van plan de onderscheiding snel terug te geven. De gemeente Utrecht wil eerst uitzoeken waar het precies mis is gegaan voordat er conclusies worden getrokken over de controle. ,,Het is echt niet makkelijk om een lintje te krijgen, het wordt wel degelijk goed gecontroleerd'', laat woordvoerder Sjoukje Volten weten. Als de gang van zaken duidelijk is, bekijkt de gemeente nog of er stappen worden ondernomen tegen de programmamakers. 

Ook burgemeester Jan van Zanen, die de Koninklijke onderscheidingen mocht uitreiken, heeft gereageerd. ,,Lintjesregen is altijd een zeer persoonlijk moment voor diegenen die worden onderscheiden. Hun jarenlange inzet voor de samenleving, voor de mensen in hun buurt, sportvereniging, kerk of voor de wetenschap, wordt op een bijzondere manier beloond in het bijzijn van hun naasten. Het zou jammer zijn als zo'n bijzonder moment door een onjuiste uitreiking zou worden ontsierd."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement