Volledig scherm
PREMIUM
© RV

Marcel Verhoeff is Hollander met een kozakkenhart

Het Don KosakenChor Russland wordt al 25 jaar gedirigeerd door een Nederlander. Marcel Nicolajevich Verhoeff uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk reist vanaf morgen met het befaamde ensemble door ons land.

Volledig scherm
© RV

Hij mag zich inmiddels Kozak noemen. Marcel Verhoeff werd in het Zuid-Russische Krasnodar officieel opgenomen in de rijen der Don-Kozakken.

De ceremonie was een typische Russische: in de plaatselijke kathedraal werd hij met een sabel tot Kozak geslagen. Op datzelfde zwaard balanceerde niet veel later een glas wodka dat hij - eveneens zeer Russisch - achterover diende te slaan. ,,Even dacht ik: waar begin ik aan?!”

Marcel Nicolajevich Verhoeff (61) is al een kwart eeuw chef-dirigent van het Don KosakenChor Russland (internationaal wordt de Duitse benaming aangehouden), het vermaarde vocale professionele koor uit Rusland, dat de komende maanden op tournee is door ons land.

Dat een Nederlander het koor dirigeert mag opmerkelijk heten, want met name de Kozakkenkoren, waarvan Rusland er vele telt, wortelen in de volksziel van de Rus. De melancholie, de weemoed, het heilige geloof in het eigen volk zijn typisch Russische eigenschappen die in de muziek een bepalende rol spelen.