Volledig scherm
Mart Smeets en Joost Vullings. © Herman Zaalberg / EenVandaag

Mart Smeets terug als analyticus Tour de France

Mart Smeets met een wijntje voor een eeuwenoud Frans kasteel behoort definitief tot het verleden, maar helemaal afscheid nemen van de Tour de France kan hij niet. NPO Radio 1 lanceert een speciale podcast rond het wielerspektakel waarin we de iconische verslaggever dagelijks zijn analyses horen geven.

Smeets (die op televisie jarenlang de wielertalkshow De Avondetappe presenteerde) doet dit samen met Martijn Hendriks van NOS Studio Sport en – een verrassende naam - Joost Vullings van de actualiteitenrubriek EenVandaag.

Het idee voor de podcast, getiteld De Kopgroep, ontstond op de redactie van Radio EenVandaag (omroep AVROTROS), waar politiek analist Joost Vullings tegenwoordig werkt en Mart Smeets geregeld te horen is. Vullings blijkt een groot liefhebber van de wielrensport. ,,Als de politiek in Den Haag stopt, start de Tour. Wat is het leven toch mooi als je daar dan dagelijks je zegje over mag doen samen met een icoon als Mart Smeets en met een kenner als Martijn Hendriks.’’

De Kopgroep praat de luisteraar iedere ochtend bij over de etappe van die dag. ,,Binnen tien minuten weet je genoeg om bij het koffiezetapparaat indruk te maken op je collega’s’’, aldus Vullings. ,,Je hoort welke favorieten gaan voor de dagzege, een prachtige anekdote uit de rijke ervaring van Smeets en we peilen de sfeer in het peloton.” Martijn Hendriks reist voor de NOS mee in de Tour-karavaan.

Volledig scherm
Mart Smeets en Joost Vullings © Herman Zaalberg / EenVandaag