Volledig scherm
Thor (Chris Hemsworth) in Avengers: Endgame. © Walt Disney Company

‘Marvel-fans laten Netflix vallen voor Disney+’

Het lijkt er sterk op dat fans van Marvel en Star Wars hun Netflix-abonnement aan de kant zetten voor Disney+. Uit onderzoek van deze site, waar ruim 24.000 respondenten aan deelnamen, zegt 54 procent een abonnement op Disney+ aan te gaan schaffen. 21 procent van de ondervraagden is van plan daarvoor een andere dienst op te zeggen. Opvallend: vooral Netflix moet het ontgelden. Meer dan eenderde van dat aantal wil hun abonnement op deze streamingdienst stopzetten.

Een mogelijke verklaring hiervoor zou de verschuiving van Marvel en Star Wars-films kunnen zijn. Netflix heeft in februari namelijk afscheid moeten nemen van Marvel-superhelden als Iron Man, Thor, Captain America en Ant-Man, juist door de komst van Disney+. De streamingdienst, die gisteren exclusief in Nederland is gelanceerd, wilde de populaire series en films naar het eigen on demand-platform terughalen.

Niet alleen Netflix wordt bij de respondenten aan de kant gezet. Ook Videoland moet het ontgelden, zij het in mindere mate. Bijna 555 mensen claimen hun Videoland-abonnement op te zeggen om ruimte te maken voor Disney+. Iets meer dan 300 deelnemers stellen een extra pakket van een TV-aanbieder stop te zetten.

Aanvulling

Toch ziet het overgrote deel van de respondenten Disney+ als aanvulling op hun huidige abonnementen. Maar liefst 79 procent van de ondervraagden is niet van plan een andere dienst of abonnement op te zeggen. Dit zou te maken kunnen hebben met de relatief lage prijzen die Disney+ hanteert. Zo kun je voor 6,99 euro per maand van het aanbod genieten. Voor een jaarabonnement betaal je 70 euro. Momenteel is er een gratis proefversie van de app te downloaden. 12 november wordt Disney+ officieel gelanceerd.

Streamingdienst Disney+ biedt behalve uit de eigen filmbibliotheek van Disney een breed scala aan producties van de dochterbedrijven, zoals Pixar, Marvel, LucasFilm (Star Wars) en National Geographic. Ook het archief van de onlangs ingelijfde filmmaatschappij 20th Century Fox komt beschikbaar voor Disney+. Zo zijn dertig seizoenen van de animatieserie The Simpsons al in de programmering opgenomen.

‘Netflix-killer’

Charlene Heezen, Kevin Goes en Gudo Tienhooven delen hun eerste ervaringen met deze potentiële ‘Netflix-killer’ in een special van de podcast AD Bingewatchers.