Volledig scherm
De Britse formatie Massive Attack met o.a. Robert Del Naja, Horace Andy en Grant Marshall treedt op in Afas Live.

Massive Attack op tournee met de trein om klimaat te sparen

De Britse band Massive Attack gaat voortaan met de trein door Europa toeren. Volgens de BBC wil de band vliegreizen vermijden, omdat dit te veel zou bijdragen aan klimaatsverandering.

Zanger Robert Del Naja worstelt met zijn vroegere reisgedrag, waarbij hij veel vloog om zo over de hele wereld op te treden. ,,Als muzikanten hebben we veel CO2 uitgestoten met onze levenswijze. Maar als gemeenschap hebben we ook zo lang geleefd in een economie die draait op fossiele brandstoffen, dus hadden we weinig keus," vertelde de zanger bij BBC Radio 4. ,,De uitdaging is nu om minder persoonlijke opofferingen te doen, en systematische verandering te eisen."

Massive Attack doneerde aan de Universiteit van Manchester ook de gegevens van hun reizen over een periode van vier jaar om zo de ecologische voetafdruk van de muziekindustrie te kunnen meten. Daarnaast bracht Massive Attack veel tijd door met milieuactivisten van Extinction Rebellion, en speelde zelfs muziek tijdens een van hun demonstraties.

Niet alleen Massive Attack neemt maatregelen om het milieu te sparen. Coldplay kondigde eind november aan te stoppen met touren vanwege het impact op het klimaat. In plaats daarvan bedenkt de Britse band, die onlangs zijn nieuwe album Everyday Life uitbracht, een klimaatneutrale tournee. ,,We nemen de tijd om te zien hoe onze tour actief kan bijdragen’’, zei Chris. ,,We moeten met z’n allen kijken naar wat de beste manier is waarop we ons werk kunnen doen.’’