Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk © ANP Kippa

Matthijs van Nieuwkerk gaat nieuw avontuur aan bij NPO

Matthijs van Nieuwkerk blijft bij de publieke omroep. Sterker, hij gaat er liefst drie nieuwe programma’s maken. Eén daarvan wordt vanaf eind september uitgezonden op de prestigieuze zaterdagavond van NPO 1. 

Volledig scherm
© ANP Kippa

De presentator, die ook gewoon doorgaat met De Wereld Draait Door (DWDD), werkt daarnaast nog aan een reis- én een boekenprogramma.

Het was de afgelopen maanden een terugkerende vraag: verlaat Matthijs van Nieuwkerk de publieke omroep voor een commercieel avontuur bij John de Mol of RTL? Het antwoord is (althans voorlopig) nee, onthult NPO-televisiebaas Frans Klein. Van Nieuwkerk is straks zelfs vaker op de buis dan ooit.

Vanaf 9 augustus is hij te zien in het nieuwe interviewprogramma Matthijs met Boeken, waarin Van Nieuwkerk met mensen uit de actualiteit (zowel bekende als onbekende Nederlanders) praat over een belangrijk boek uit zijn of haar leven. ,,En we willen het nieuwe seizoen starten met Matthijs Zaterdagavond, daar kan ik nu nog verder weinig over zeggen’’, aldus Frans Klein.

,,Ik lees steeds dat hij minder zou willen werken, maar dat is echt niet waar. Wat hij vooral wilde, is zichzelf opnieuw ontwikkelen en verrijken. DWDD staat vanaf eind september gewoon weer in de programmering. Daar is ook geen enkele discussie over, dat is zijn basis. Maar hij vindt het prikkelend en voor zichzelf stimulerend om nieuwe formules en concepten te ontwikkelen.’’

Avontuur

Quote

De boodschap is vooral: Matthijs schudt aan de boom

Frans Klein

Klein zegt ook met Van Nieuwkerk te spreken over ‘een soort van Nederlands reisprogramma’. ,,Maar dat staat voor volgend jaar zomer op de rol. . Hij is ambitieus, heeft er zin in, is een publieke-omroepman en we gaan gewoon een nieuw avontuur aan.’’

Reden voor speculaties over een mogelijk vertrek van Van Nieuwkerk heeft alles te maken met zijn salaris. Bij de publieke omroep moeten topverdieners bij het afsluiten van een nieuw contract terug naar de balkenendenorm (dit jaar 187.000 euro op jaarbasis). Dat geldt op den duur ook voor Van Nieuwkerk die vorig jaar naar verluidt ergens tussen de 500.000 en 600.000 euro verdiende.

De presentator zou dus met meer programma’s minder gaan verdienen. De NPO doet geen mededelingen over contracten en salarissen, maar in tv-land weten ze dat Van Nieuwkerk zijn nieuwe programma’s deels ook gaat produceren. Op die manier zou hij alsnog meer dan de norm kunnen verdienen.