Matthijs van Nieuwkerk.
Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk. © ANP Kippa

Matthijs van Nieuwkerk lonkt naar de Belgen

Matthijs van Nieuwkerk flirt volgens ingewijden met een Vlaams tv-avontuur. De kans bestaat dat de presentator na het huidige seizoen van DWDD in de luwte aan de slag gaat bij de Zuiderburen. Een rondgang in Hilversum maakt duidelijk dat de onrust bij de NPO almaar toeneemt.

De DWDD-presentator zou niet de eerste bekende Nederlander zijn die de overstap maakt naar de Belgische televisie. Jan Mulder tekende onlangs een vet contract met het commerciële VTM na jaren bij de VRT te hebben gezeten. Of Van Nieuwkerk dezelfde zender op het oog zou hebben, is niet bekend, maar daar wordt wel vanuit gegaan. Eerder maakten ook Paul de Leeuw en Marc-Marie Huijbregts uitstapjes naar het Vlaamse medialandschap.

‘Schuilen’, wordt gezegd. Wie het tegenwoordig heeft over Van Nieuwkerk, heeft het ook over zijn ‘topsalaris’. De presentator, die vorig jaar 363.000 euro salaris verdiende, moet volgend jaar – wanneer zijn contract met BNNVARA afloopt - terug naar de balkenendenorm van 194.000. Het zou een breekpunt zijn, maar een overstap naar RTL (waar hij zo drie keer zoveel kan verdienen) kan hem het stempel ‘graaier’ opleveren.

Tijdelijk bij de Zuiderburen bivakkeren, haalt de presentator even uit de spotlight. Het kan een periode zijn waarin hij kan nadenken over zijn verdere tv-carrière. Hij ging reeds op de koffie bij RTL, een mogelijk volgende halte.

De onrust bij de publieke omroep is groot. Eva Jinek is al weg, zij keert vanaf januari terug op de buis bij RTL 4, waar ze afwisselend met Beau van Erven Dorens de late avond voor haar rekening neemt. Tevens wordt rekening gehouden met een scenario waarin ook Jeroen Pauw stopt met zijn talkshow op NPO 1. Hij zou er weinig voor voelen ineens te concurreren met zijn voormalig protegé. Helpt hij de NPO uit de brand of is de presentator eigenwijs genoeg het aanbod om vanaf januari door te gaan, af te slaan?

Lees verder onder de foto.

Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk.
Volledig scherm
Eva Jinek en Matthijs van Nieuwkerk. © ANP

Vernieuwing

De NPO verzocht inmiddels alle omroepen mee te denken: wat te doen op dat prestigieuze late night-tijdslot? Niet alleen is de vraag welke presentatoren ze uit de eigen gelederen naar voren schuiven. Ook worden ideeën verzameld over de vorm van het programma. Misschien dat de formule van een tafel, gasten en een host, toe is aan vernieuwing.

Het gonst nog altijd van de namen. In Hilversum wordt vooral gewed op columniste en tv-maker Fidan Ekiz. Ook Özcan Akyol zou zijn gevraagd, net als Jort Kelder. Buitenhof-presentator Hugo Logtenberg is eveneens in beeld. De naam van Nadia Moussaid valt opvallend minder vaak. Zij verving Eva Jinek tijdens haar zwangerschapsverlof en viel bij het publiek in de smaak, maar Moussaid zou tijdens die periode ook te krampachtig hebben geleund op de redactie van het programma. Er bestaat twijfel of ze het eigenlijk wel kan.

In de tussentijd heerst ook op de redacties van Pauw en (het voormalige) Jinek – veel mensen werkten voor beide programma’s – veel onrust. Wie blijft en wie vertrekt? Jineks producent Ewart van der Horst wil de grootste talenten van zijn stal meenemen naar RTL. Daar gaat de drijvende kracht achter Jinek volgens bronnen ook aan de slag met het oppoetsen van RTL Boulevard.

Jeroen Pauw gaf eerder aan niet vanaf januari door te willen als de helft van de redactie is verdwenen.

Onze tv-recensent Angela de Jong gaf eerder in De Ochtend Show to go aan moe te worden van de discussie over de salarissen bij de NPO. Bekijk het hier: