Matthijs van Nieuwkerk stopt met De Wereld Draait Door

update/ videoMatthijs van Nieuwkerk blijft bij de publieke omroep, maar De Wereld Draait Door houdt op te bestaan. Op 27 maart is de laatste uitzending van het BNNVara-programma dat 15 jaar lang op de buis te zien was.

Van Nieuwkerk (59) besloot na lang wikken en wegen toch bij de NPO te blijven. Hij heeft voor drie jaar bijgetekend bij BNNVara waarvoor hij vanaf begin volgend jaar een nieuw zaterdagavondprogramma gaat maken. Over de inhoud daarvan is nog niets bekend. De omroep buigt zich daarnaast op de ontwikkeling van een alternatief vooravondprogramma dat DWDD vervangt op NPO 1. 

,,DWDD was een weergaloos avontuur, waarin ik veel dromen heb zien uitkomen‘’, reageert Van Nieuwkerk. ,,We hebben in die dagelijkse driekwartier televisie veel bedacht, veel gedurfd, veel voor mekaar gebokst. Nu wil ik het roer nog een keer omgooien. Ik hijs de zeilen.”

Volledig scherm
Matthijs besloot na lang wikken en wegen toch bij de NPO te blijven. © ANP Kippa

De succesvolle mediacoryfee zou de afgelopen tijd meerdere aanbiedingen van andere zenders hebben gekregen, waaronder van RTL. Veel kenners hielden rekening met een overstap naar een commercieel station, zoals Eva Jinek eind vorig jaar deed. Niet in de laatste plaats omdat Van Nieuwkerk eind dit jaar zijn salaris met een fors deel ziet slinken.

Frans Klein, directeur Video van de NPO, noemt Van Nieuwkerk een uniek talent. ,,Een talent dat gelukkig ook in de toekomst te zien blijft bij de NPO. We bedanken Matthijs van Nieuwkerk voor vijftien prachtige seizoenen van De Wereld Draait Door. Jarenlang zette hij samen met zijn redactie tal van indrukwekkende uitzendingen neer. DWDD is de publieke omroep ten voeten uit: journalistiek, cultuur, media en wetenschap, op een zo toegankelijk mogelijke manier.” 

Luister hieronder naar de nieuwste aflevering van de AD Media Podcast, die in het teken staat van De Wereld Draait Door.

Balkenendenorm

De presentator, die in 2018 nog 363.000 euro salaris verdiende, moet eind maart - wanneer zijn contract met BNNVara afloopt – volgens de regels van de NPO terug naar de balkenendenorm van 201.000. Bij RTL kon hij met gemak drie keer zoveel verdienen.

De Wereld Draait Door organiseerde naast het dagelijkse tv-programma ook tweemaal een muziekfestival, talloze concerten, documentaires en een pop-up museum. Onder de vlag van DWDD University werden er Summerschools en grote colleges met onder andere Robbert Dijkgraaf, Freek Vonk, Erik Scherder, Alexander Klöpping en Beatrice de Graaf uitgezonden. In DWDD Heimwee waren er revivals van Hier is… Adriaan van Dis, Het Lagerhuis en Kopspijkers. Het programma won ook talrijke prijzen waaronder de Gouden Televizier Ring en de Zilveren Nipkowschijf.

Bekijk hieronder onze video’s over het stoppen van Van Nieuwkerk.