Matthijs van Nieuwkerk en André van Duin.
Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk en André van Duin. © BNNVARA

Matthijs van Nieuwkerk zichtbaar ontroerd door ode van André van Duin

Een en al ontroering vanavond in De Wereld Draait Door. André van Duin schoof voor de laatste keer aan tafel aan bij Matthijs van Nieuwkerk en sprak daar openhartig over het verlies van zijn man Martin, die begin dit jaar overleed aan de gevolgen van botkanker. De komiek sloot het ontroerende interview af met de Nederlandse vertaling van het lied La Bohème. ‘Wat ontroerend en onvergetelijk'.

Van Duin was vanavond voor de laatste keer te gast in De Wereld Draait Door. Het was een tijd stil rond de man die in januari afscheid moest nemen van zijn partner Martin. Hij sprak met Van Nieuwkerk over de laatste maanden die hij met hem beleefde en hoe hij de laatste vijf weken de volledige zorg op zich nam. Een begrafenis of crematie was er niet, Martin heeft zijn lichaam afgestaan aan de wetenschap.  Dat betekent ook dat er geen herdenkingsplek is. Iets waar Van Duin overigens weinig waarde aan hecht. ,,Ik heb meer aan het fotootje thuis, met het kaarsje. Dat biedt me veel troost", vertelde hij.

Als het einde van DWDD bijna nadert, besluit Van Duin de touwtjes in handen te nemen. ,,Hé, we hebben nog maar zes minuten. Ik wilde even zeggen: ik zei net al dat ik het zo jammer vind dat je gaat stoppen met dit programma. Daarom wilde ik je ook een beetje verrassen. En ik weet dat jij een groot fan bent van Charles Aznavour. Ik heb ooit een liedje gezongen, La Bohéme. Dat heb ik zelf vertaald. En ik denk: dat ga ik weer voor jou zingen, als surprise. Ik hoop dat je het mooi vindt”

Die woorden kwamen bij Van Nieuwkerk binnen. ,,Mij wordt nu veel gevraagd: wat is het hoogtepunt van DWDD? Er zijn een aantal uitzendingen en onderwerpen die ik kan noemen. Maar een ding weet ik zeker: de pre-show, het voorprogramma, toen jij dat voor mij zong... Ik zíe het je zingen, dat meen ik oprecht: dat is één van de hoogtepunten van 15 jaar DWDD.”

Tranen

Als Van Duin het nummer vervolgens inzet, is direct te zien dat Van Nieuwkerk geëmotioneerd raakt. Het lied heeft een bijzondere betekenis voor de presentator: het doet hem denken aan zijn ouders. De waterige ogen van Van Nieuwkerk verraadden ondertussen hoe moeilijk hij het heeft met het optreden van Van Duin.

Ook het thuispubliek raakt niet uitgepraat over de ontroering die in de studio te zien was, maar ook in de huiskamers van Nederland te voelen was. ‘WAUW... André van Duin zingt in #DWDD prachtig een vertaalde versie van La Bohème van Charles Aznavour. Matthijs van Nieuwkerk duidelijk immens ontroerd. Prachtig!', reageert een kijker. En iemand anders: ‘Diep geraakt door de emotie van Matthijs van Nieuwkerk. Wat ga ik deze man, waar geloof ik elke vrouw stiekem een beetje verliefd op is, missen op tv.’

IrmavNieuwenhuijsen on Twitter

Wat een mooie tv. La bohème . André van Duin. Drie mannen met tranen in hun ogen. #dwdd

Springtime on Twitter

Wat ontroerend en onvergetelijk. Toe nou Matthijs blijf nog even met #andrevanduin als tafelheer. #DWDD

Saskia Noort on Twitter

La bohème van André van Duin voor een brekende Matthijs van Nieuwkerk vond ik mooier en troostender dan onze koning. Zo ontroerend. Waar zijn we in beland, mensen. Zo verdrietig voor iedereen. #dwdd

Chrisje on Twitter

Ontroering bij dwdd #dwdd

Angela de Jong vraagt zich af waarom er nog geen petitie is gestart om DWDD te behouden:

Beluister hier de nieuwste AD Media Podcast