Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima. © ANP

Máxima kocht haar pastelkleurige jurk 'gewoon online'

Modeliefhebbers en fans van het koningshuis kunnen hun geluk niet op. Koningin Máxima stapte zojuist in een pastelkleurige japon van de Italiaanse ontwerpster Luisa Beccaria uit de Glazen Koets op het Binnenhof. ,,Die heeft ze gewoon gekocht op internet", concludeert modejournalist en Máximawatcher Josine Droogendijk.

,,Ik ben heel erg blij met haar keuze", zegt Droogendijk, die achter de website ModekoninginMaxima.nl zit. ,,Hij haalt niet per se het mooiste en beste in Máxima naar boven, maar hij past wel bij de gelegenheid. Hij is gekleed, formeel en ze valt er niet enorm in op. Dat zie je wel vaker bij Máxima: als zij ergens bij is - een beetje oneerbiedig gezegd - puur ter decoratie, dan draagt ze ingetogen kleding. Met haar hoed laat ze zien: ik doe mijn naam Máxima eer aan."

Máxima heeft in elk geval één keer eerder een avondjurk van Luisa Beccaria gedragen. ,,De jurk die ze nu aanheeft, was online te koop voor 3540 euro. Ze heeft hem gewoon via internet besteld. Dus het is niet zo dat Máxima afgelopen week heel druk is geweest met het kopen van een jurk", aldus Droogendijk. 

Ook stylist Bastiaan van Schaik twijfelt er niet aan dat Máxima haar jurk online heeft gekocht. ,,Ik zie het al helemaal voor me hoe dat gaat: 'Lex, geef die creditcard effe, ik heb een jurk nodig voor Prinsjesdag. Ja jij wil dat ik ga, van mij hoeft het niet.' Maar het ziet er heel mooi uit, prachtig."

In 2014 kocht Máxima haar jurk ook online ,,Het draait deze dag niet om haar, maar om Willem-Alexander. Dat ze deze keuze maakt is wel leuk. Het is alleen jammer dat de jurk niet van een Nederlandse ontwerper is", meent Droogendijk.

In de Ridderzaal las de koning vanmiddag de troonrede voor. Daarmee begon het parlementaire jaar. 

Moeder

Ook de moeder van koningin Máxima woont dit jaar Prinsjesdag bij. Maria del Carmen is samen met haar zoon Juan in Den Haag om de dag van dichtbij mee te maken. De twee werden gezien bij Paleis Noordeinde, waar ze zaten te wachten tot koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Glazen Koets stapten. 

Maria del Carmen draagt een jurk die Máxima eerder aanhad. Droogendijk: ,,Máxima droeg deze jurk in 2007. Maria del Carmen draagt heel vaak kleding van haar dochter, dus het verbaast me niet. Het is wel heel grappig om de jurk elf jaar na dato terug te zien."

Volledig scherm
De moeder van koningin Máxima, Maria del Carmen Cerruti, en haar broer Juan Zorreguieta Lopez bij Paleis Noordeinde tijdens Prinsjesdag. © ANP