Máxima ‘recyclet’ smaragdgroene japon voor staatsbanket Ierland

UpdateKoning Willem-Alexander en koningin Máxima sluiten de eerste dag van het staatsbezoek aan Ierland af met een staatsbanket, dat ze is aangeboden door president Michael D. Higgins. Alle ogen zijn gericht op Máxima, die voor de gelegenheid een passende avondjurk en diadeem met smaragden had gekozen in de groene nationale kleur van Ierland.

Het koningspaar liet zich, samen met de president en zijn vrouw, vanavond uitgebreid fotograferen voor het presidentieel paleis in Dublin. De smaragdgroene japon van Máxima met off-shoulder halslijn is van de hand van de Brabantse modeontwerper Jan Taminiau. Modejournaliste Josine Droogendijk is erg over die keuze te spreken. ,,Wow! Toepasselijk in de kleur van Ierland’’, laat ze weten via Twitter.

Het is voor Máxima niet de eerste keer dat ze de japon draagt. In oktober 2017 trok ze de groene jurk ook uit de kast tijdens een driedaags bezoek aan Portugal. In Lissabon kreeg het koningspaar ook een staatsbanket aangeboden, van president Rebelo de Sousa.

Spoken

In zijn tafelrede maakte koning Willem-Alexander een duidelijk statement naar de Ierse gastheren, die vrezen dat brexit de gesloten grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland terugbrengt. ,,De spoken uit het verleden mogen niet terugkeren. Niemand wil terugkeren naar de Troubles (de spanningen en geweldadigheden in Noord-Ierland, red.); niemand wil hekken aan de grens zien.’'

Ook blikte de vorst terug op een andere bloedige strijd op het eiland, waarbij een voorvader van hem betrokken was. De protestantse stadhouder Willem III, tevens koning van Engeland en Schotland, versloeg bij de Slag aan de Boyne in Ierland in 1690 zijn katholieke schoonvader Jacobus II, die de Engelse troon probeerde te heroveren. Vanwege die overwinning koesteren protestanten in Noord-Ierland de kleur oranje nog altijd.

,,U kunt ervan verzekerd zijn dat Nederland graag de rol van bondgenoot vervult,’' gaf de koning de Ieren mee in zijn toespraak. ,,Ik realiseer me wel dat dit niet altijd zo geweest is. Driehonderd jaar geleden was dit zelfs allesbehalve het geval. Een telg uit mijn familie was daarvan de oorzaak. Overmorgen bezoeken wij in Cork Harbour een fort dat destijds een schakel was in de Ierse verdediging. (...) Dit keer, beloof ik u, komen wij in vrede. Laten we hopen dat het Huis van Oranje nu op minder weerstand zal stuiten…’'

Lees hier de reportage van onze koningshuisverslaggever Jeroen Schmale vanuit Ierland: Máxima kijkt tijdens staatsbezoek Ierland een tikkeltje hulpeloos rond.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Koning Willem Alexander en koningin Maxima wonen een staatsbanket bij in het presidentieel paleis tijdens de eerste dag van het staatsbezoek aan Ierland. © ANP
Volledig scherm
© Jeroen Schmale
Volledig scherm
Máxima met de creatie in Portugal. © ANP