Volledig scherm
Koningin Máxima verlaat het Goalkeepers Global Awards Dinner in het Lincoln Center. © ANP

Máxima spurt van Prinsjesdag naar feestdiner New York

Foto'sKoningin Máxima heeft gisteravond (lokale tijd) in de Gotham Hall in New York het door Unicef en de stichting van Bill en Melinda Gates georganiseerde Goalkeepers Global Awards Dinner bijgewoond. Máxima (46) kwam rechtstreeks van het vliegveld naar Broadway, waar de bel voor de eerste gang van het prijswinnaarsdiner net had geklonken toen ze arriveerde.

In de schaars verlichte feestzaal werd stilgestaan bij het werk van 'doelbewaarders' of 'goalkeepers', jonge mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan het verwezenlijken van de zeventien in 2015 door de wereldgemeenschap afgesproken duurzame ontwikkelingsdoelen. ,,Afspraken maken is één ding, maar deze ook nakomen en de voornemens uitvoeren is een andere zaak'', aldus Melinda Gates, gastvrouw van het diner.

Met haar stichting wil Gates initiatieven belonen die de doelen een stapje dichterbij brengen, zoals van Felix Manyogote uit Tanzania die werkt aan het verminderen van sterfte bij geboorten en onder jonge kinderen. Ook Bernard Coulibally uit Mali, die in zijn prefectuur chronische ondervoeding wist te reduceren, werd in het zonnetje gezet. Hij ontving zijn onderscheiding uit handen van de Deense kroonprinses Mary, die evenals prinses Mabel het diner bijwoonde. President Ellen Johnson Sirleaf van Liberia, in 2011 mede-ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede, ontving de Global Goalkeeper Commendation.

Twijfel

Gistermiddag (Nederlandse tijd) stal de koningin nog de show op Prinsjesdag in Den Haag. Over haar jurk was onder fashionista’s het een en ander te doen; de modefans waren namelijk in dubio over de kleur. Volgens de officiële lezing is het ontwerp van het beroemde Belgische modehuis Natan ‘aquamarijn’: een blauw of blauwgroene tint. Daar hadden kenners als tv-stylist Manon Meijers, ontwerper Addy van den Krommenacker en Ninke Bloemberg een andere mening over.

Volledig scherm
Koningin Máxima. © ANP
Volledig scherm
Koningin Máxima. © ANP