Volledig scherm
© PR

Meegevoerd in de hel van Auschwitz

RecensieVrijwel alle speelfilms over de Holocaust maken indruk, maar een zo verpletterende impact als de Hongaarse Oscarinzending Son of Saul bereikt, komt zelden voor.

Drama

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Son of Saul

Regisseur Laszlo Nemes neemt de kijker aan de hand mee naar de gaskamers van Auschwitz waar hij een lid van een Sonderkommando volgt. Deze Saul, zelf Joods, is belast met het opruimen en vernietigen van de lijken, zo efficiënt mogelijk want de bewakers zijn genadeloos. Het tempo waarin de mensen de gaskamers in worden gedreven is schokkend.

Son of Saul valt vooral op door de wijze waarop de lotgevallen van de gevangenen in beeld komen. De achtergrond is vaak onscherp, maar welke verschrikkingen er plaatsvinden kan de kijker zich goed voorstellen. De film krijgt een nog grotere dramatische werking als Saul denkt zijn dode zoontje in Auschwitz ontdekt te hebben. Alles stelt hij in het werk om hem in deze hel een menswaardige begrafenis te geven.

Deze in Cannes bekroonde film is een confronterende kijkervaring die een realisme suggereert dat de andere Holocaustproducties nooit hebben bereikt. In dat opzicht is Son of Saul een baanbrekende film.

Regie: Laszlo Nemes. Hoofdrol: Géza Röhrig.