Meer dan 91.000 handtekeningen voor burgerinitiatief beter kinderpardon Tim Hofman

update/videoPresentator Tim Hofman heeft binnen een dag meer dan 91.000 handtekeningen opgehaald voor een burgerinitiatief voor een beter kinderpardon. Daardoor kan het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer worden gezet.

,,Ongelooflijk. Laten we er nog voor het weekend 100.000 van maken", reageert Hoffman tevreden. Op radiozender Slam zei hij: ,,Dat betekent naar de Tweede Kamer. Ik heb mijn speech al klaar.”

Hofman maakte zijn initiatief eerder op de dag bekend na de première van zijn documentaire Terug naar je eige land, waarin hij een groep van 400 gewortelde asielkinderen volgt. Hij wil voorkomen dat deze kinderen, die in Nederland zijn geboren of hier langer dan vijf jaar wonen, het land uit moeten. Volgens Hofman lopen ze psychologische schade op als ze worden uitgezet. Hij voert daarom actie voor een kinderpardon ‘dat wél werkt'.

Nieuw leven

Hofman pleit ervoor om een eerder gebruikte overgangsregeling weer nieuw leven in te blazen. Die regeling werkte goed, volgens de presentator, omdat mensen niet werden gedwongen om mee te werken aan hun uitzetting.

In de documentaire volgt de programmamaker vijf van de ongeveer 400 kinderen die volgens hem in aanmerking zouden moeten komen voor een kinderpardon. De kinderen zijn hier geboren of wonen langer dan vijf jaar in Nederland. Hofman zegt al maanden geleden te zijn begonnen met het maken van de documentaire, nog voor Lili en Howick in de publiciteit kwamen.

Schaamteloos

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft zich vast allesbehalve populair gemaakt met zijn optreden in de BNNVARA-documentaire. De Bredase politicus reageerde volgens honderden kijkers ‘schaamteloos’ en ‘onmenselijk’ op een 9-jarige jongen die vreest een uitzetting naar Irak niet te overleven. ,,Ja, dus?” 

Volgens Dijkhoff is slechts een deel van het gesprek in de documentaire terecht gekomen, waardoor er een verkeerd beeld zou zijn ontstaan. ,,Ik richtte mij met mijn opmerking tot Tim en heb ook veel uitgebreider met Nemr gesproken. Ik kan niet zeggen dat dat een prettig gesprek was. Ik voelde dat de jongen hoop had en ik wilde graag lief voor hem zijn en hem een knuffel geven, maar ik moet ook het eerlijke verhaal vertellen. Ik moet hem geen valse hoop bieden.”

Lees en bekijk hier een interview met Tim Hofman over zijn documentaire en het burgerinitiatief voor een beter kinderpardon.

Volledig scherm
‘Terug naar je eige land’ is de eerste documentaire van Tim Hofman van het YouTube-kanaal #BOOS. © AD

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (54%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (46%)
5541 stemmen