Volledig scherm
© RTL

Meer Humberto, minder geschreeuw

ColumnAD-journalist Angela de Jong schrijft twee keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.

Volledig scherm
© AD

,,Maar wat vind jíj van Zwarte Piet?'' Was het nu een vooropgezet plan of niet, dat documentairemaker Roger Ross Williams maandagavond aan het einde van het interview die wedervraag stelde aan gastheer Humberto Tan? Voor wie het heeft gemist: Williams heeft een documentaire gemaakt voor CNN over het racistische karakter van onze nationale kindervriend en vertelde daarover aan tafel bij RTL Late Night.

Ik kan me gewoon niet voorstellen dat Tan er op zat te wachten, om - wéér - zijn mening te geven over die heikele kwestie. Want je wéét dat als je er ook maar iets over zegt als BN'er, je op die fijne sociale media het halve land over je heen krijgt. Of je nu tegen Zwarte Piet bent, of juist vóór. We kunnen er met z'n allen niet meer op een normale, redelijke toon over praten. Voor nuance en gezond verstand is geen plek meer. Voor beschaafd argumenten uitwisselen evenmin.

Dat zag je overdag al meteen op de reacties op een stukje op Facebook, waarin Tan verdedigde dat hij Williams had uitgenodigd in zijn show. En dat zag je ook tijdens de uitzending op Twitter, waar een beerput openging.

Of het nu spontaan was dat Tan zich uitsprak of niet, ik vind het knap dát hij het deed. Hóe hij deed: rustig, weloverwogen en zelfs met een vleugje humor. En wát hij deed, het pleidooi dat hij hield. Voor een koel hoofd en een warm hart in de nationale discussie die idiote vormen heeft aangenomen. Voor inlevingsvermogen van beide kanten. Maar dat we de kinderen er vooral buiten moeten laten en hier als volwassenen over horen te praten.

Dat er misschien - echt, hij zei misschien - iets moet veranderen. Want als de oude Sjors en Sjimmie niet meer kunnen, dan kan Zwarte Piet ook niet meer. Dat hij als klein jochie grapjes maakte over de zin 'ook al ben ik zwart als roet, ik meen het wel goed', maar diep van binnen gewoon niet snapte. En dat we boven alles het Sinterklaasfeest moeten behouden, omdat het veel te leuk is.

Daar was hij dus in één klap: de nuance. Humberto als nationale vredestichter, die midden tussen de twee kijvende partijen ging staan en naar allebei de hand reikte. Wat hij als talkshowhost, ook al heeft hij een donkere huidskleur, natuurlijk helemaal niet hoeft. Maar wat hij gewoon deed.

Mijn hemel, wat had ik daar behoefte aan, aan die nuance. En ik zal heus niet de enige zijn die murw is geworden van al die kijvende partijen en daardoor Sinterklaas gewoon niet meer leuk vind. Nou ja, bijna dan.

We hebben deze dagen meer Humberto's nodig. Met dat warme hart bij hem zit het wel goed, nu maar hopen dat hij midden in deze mediastorm het hoofd koel houdt.

Reageren? angela@ad.nl

Volledig scherm
Tan is zelf ook veel racisme tegen gekomen in zijn jeugd. © ANP Kippa
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Ga jij de Royal Wedding kijken op tv?

Ga jij de Royal Wedding kijken op tv?

  • Zeker! (29%)
  • No way. (48%)
  • Ik kijk wel een samenvatting. (24%)
29283 stemmen