Meghan Markle
Volledig scherm
Meghan Markle © EPA

Meghan zet zaak tegen tabloids door, ondanks tegenslag

Hoewel de rechter vandaag bepaalde dat Meghan delen van haar rechtszaak tegen Britse tabloids moet laten vallen, is ze vastbesloten de zaak door te zetten. Dat laat het advocatenkantoor van de echtgenote van prins Harry weten aan de Britse media.

De hertogin van Sussex klaagde Daily Mail en de Mail on Sunday aan vanwege het publiceren van een brief aan haar vader Thomas Markle in 2019. Volgens haar is dat buiten haar weten om gedaan en is hij bewerkt geplaatst. Dat de kranten volgens Meghan daarmee ‘oneerlijk’ hebben gehandeld en ‘ongepast gedrag’ hebben vertoond, wordt nu niet meegenomen in de rechtszaak zo besloot de rechter vrijdag.

Volgens Meghans advocaten zorgt de uitspraak van de rechter er niet voor dat de kern van de zaak is veranderd. ,,De rechten van de hertogin zijn geschonden, de juridische grenzen van privacy zijn overschreden”, aldus een woordvoerder. Toch waren ze verbaasd over het oordeel van de rechter. ,,Hoewel de rechter erkent dat er een zaak is voor de schending van privacy en copyright zijn we verrast omdat dit oordeel suggereert dat oneerlijk gedrag niet relevant is.”

Opdraaien

Associated Newspapers, de eigenaar van de tabloids, verzocht de rechter vorige week of delen van de aanklacht in de rechtszaak achterwege mochten blijven. De rechter gaf de beklaagde gelijk en stelde dat de zaak puur draait om de publicatie van artikelen op basis van de brief die Meghan haar vader stuurde in 2018. Wel sloot de rechter niet uit dat deze aspecten in een later stadium alsnog worden behandeld als ze wettelijk gegrond blijken.

De zaak kan aardig in de papieren gaan lopen voor Meghan en Harry, die sinds ze vorige maand een stap terug deden binnen de Britse koninklijke familie financieel onafhankelijk hopen te worden. Associated Newspapers wil de hertogin laten opdraaien voor de juridische kosten van meer dan 50.000 pond omdat ze weigerde de zaak buiten de rechtbank op te lossen, zo schrijft de Daily Mail. Meghan zou zelf ook al zo’n 100.000 pond hebben uitgegeven.