Depay speelt in Frankrijk voor Olympique Lyon
Volledig scherm
Depay speelt in Frankrijk voor Olympique Lyon © AFP

Memphis Depay poseert met tijger en wordt slecht voorbeeld genoemd: ‘Hier zit dierenleed achter’

updateVoetballer Memphis Depay heeft zich de woede van dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection én zijn instagramvolgers op de hals gehaald door te poseren met een lijger, een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger. Depay, aanvaller bij de Franse club Olympique Lyonnais, vroeg zich doodleuk af wat er gebeurt ‘als een leeuw poseert met een lijger’.

Op een aantal foto’s die Depay aan zijn bijna tien miljoen volgers liet zien, hangt de lijgerwelp over zijn schouder en ligt het beestje op de getatoeëerde rug van de voetballer. De reacties stroomden al snel binnen. Onder anderen schaatser Kjeld Nuis keurde de actie af. ,,Die dieren horen in Afrika in het wild op te groeien, slechter voorbeeld dan dit kan niet. Verder een fantastische voetballer, maar heel jammer dit.’’ Gordon schreef: ‘So not done!’, en zanger Tim Douwsma sprak van een ‘dikke vette fail’.

Ook dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection veroordeelt de actie. ,,Als je op deze manier in contact kunt zijn met wilde dieren, is het echt foute boel en gaat er dierenleed achter schuil’’, zegt Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren, vandaag (donderdag). Volgens Depay was de lijger in kwestie bij hem op bezoek, zo liet hij gisteren nog weten in een livevideo die niet meer zichtbaar is. „Voor de mensen die de feiten niet kennen, hou gewoon je mond. Lijgers zijn niet eens wilde dieren. Ze worden niet in het wild geboren, maar door mensen gemaakt. Ik denk dat ze niet eens zouden overleven in het wild’’, aldus de sportman.

Quote

Als je op deze manier in contact kunt zijn met wilde dieren, is het echt foute boel en gaat er dierenleed achter schuil

Sanne Kuijpers, World Animal Protection

Volgens Kuijpers zijn de foto’s hoe dan ook verkeerd. ,,Of het dier nu gefokt is, een kruising is of uit het wild komt. De handel in wilde dieren, ter vermaak van mensen, is onnodig en veroorzaakt ontzettend veel leed. Met deze foto geeft Depay het verkeerde voorbeeld. We hopen natuurlijks dat hij de foto’s offline haalt en inziet dat dit geen goede zet is geweest. Wilde dieren horen in het wild. Ze zijn er niet voor ons vermaak en horen niet in een huiskamer. Dat moet je ook zeker niet willen promoten.’’

De lijger, in het Engels liger genoemd, is het resultaat van een vrijpartij tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger. De dieren komen volgens National Geographic alleen in gevangenschap voor, aangezien leeuwen en tijgers in de natuur vrijwel nergens bij elkaar in de buurt leven. Het is onduidelijk hoeveel lijgers er zijn, maar het gaat mogelijk om enkele tientallen wereldwijd. Vooral in dierentuinen zijn ze populair, omdat ze zeer groot worden. Volwassen lijgers zijn zo’n 1,50 meter lang en kunnen wel 450 kilo wegen, twee keer zoveel als de meeste leeuwen en tijgers.