Michael Douglas: Mijn vak is zo goed mogelijk liegen

interviewVoor de tweede keer in zijn carrière speelt Michael Douglas (73) een belangrijke rol in een superheldenfilm: Ant-Man and The Wasp. ,,Mijn kinderen zijn eindelijk eens in mijn werk geïnteresseerd. De meeste van mijn andere films kennen ze amper. Zelfs Basic Instinct niet.”

Michael Douglas komt er eerlijk voor uit. Van de dialogen die hij in zijn rol als de wetenschapper Dr. Hank Pym in de Marvelstripverfilming Ant-Man and The Wasp moet uitspreken, begrijpt hij geen snars. ,,Laatst stelde een journalist mij een vraag over quantumtheorie. Ik zat met de mond vol tanden. Ik weet niet eens of ik in mijn rol als dr. Pym onzin zit uit te kramen. Dat het toch overtuigend klinkt, heeft gewoon met mijn vak te maken. Acteren is namelijk zo goed mogelijk liegen.”

  1. Een tournee zit er voor Blind Date niet in, best zonde
    PREMIUM
    Recensie

    Een tournee zit er voor Blind Date niet in, best zonde

    Natuurlijk, iedereen in de zaal weet het. De twee acteurs die deze voorstelling over twee ex-geliefden gaan spelen, zijn zelf ooit getrouwd geweest. En dan heet de ene hoofdpersoon in Blind Date ook nog Katja, net als Katja Schuurman zelf. Voor zover het al ongemakkelijk zou kunnen worden: Schuurman en Thijs Römer tackelen dit gegeven vakkundig nog voordat ze beginnen. Ze spreken de zaal toe, waarbij ze hun gezamenlijke liefdesverleden benoemen en er bij wijze van grap aan toevoegen dat elke overeenkomst met de realiteit berust op toeval. Die inleiding leidt ertoe dat de bezoeker zich nog net even extra inspant in zijn poging om te vergeten dat hier op het podium twee (van tv en film) bekende Nederlanders acteren. Zeker in het geval van Schuurman, die vooral ook veel presentatiewerk op tv verricht, is dat losmaken niet zo eenvoudig. Of zoiets lukt, ligt uiteindelijk aan de spelers zelf. In Blind Date, een bewerking van de film die regisseur Theo van Gogh in 1996 maakte, draait het om Pom (Römer) en Katja, die bij een verkeersongeluk hun 3-jarige dochtertje verloren. Hun relatie is onder dat drama bezweken, niettemin proberen ze wanhopig samen tot verwerking te komen en daarmee nader tot elkaar. Hun werkwijze daarbij: blind dates met elkaar organiseren via contactadvertenties. Elke ontmoeting begint met een nieuwe kennismaking, maar het doel bereiken blijkt lastiger dan gehoopt.