Michael Sanderson maakt film over slingeraapjes

Na het succes van de Nieuwe Wildernis en Planet Earth is zondag zijn nieuwste natuurfilm te zien. ‘Return of the Spider Monkeys’ is vooral een idealistisch project van Michael Sanderson.

Volledig scherm
Michael Sanderson. © Michael Sanderson

Wat liet Nederland zich massaal trakteren op de natuurdocu van Planet Earth II begin dit jaar. Wekenlang was de BBC-serie onverslaanbaar op de zondagavond. ,,Dat kwam vooral door de manier van filmen. Het waren spectaculaire beelden van charismatische dieren”, verduidelijkt natuurfilmer Michael Sanderson die eerder verantwoordelijk was voor de Nieuwe Wildernis en zijn naam definitief vestigde met zijn bijdrage aan Planet Earth.

Nu verschijnt Sanderson (34) met Return of the Spider Monkeys, een natuurfilm die hij met zijn bedrijf Ateles Films helemaal zelf produceerde. Uit nood en idealisme, want er was aanvankelijk geen interesse van zenders. ,,Toen dacht ik: ik ga het zelf doen, dit verhaal móest verteld worden.”

Toen de film zo goed als af was, medio vorig jaar, klopte toch plotseling National Geographic op zijn deur. ,,En heeft het nog lang geduurd voordat hij te zien is”, zegt Sanderson. Zondag is het zo ver. ,,We gaan kijken bij mijn ouders in Wassenaar. Spannend.”