Volledig scherm
Michiel Huisman © ANP Kippa

Michiel Huisman: Ik wil het ijzer smeden als het heet is

Hollywood lijkt niet meer om Michiel Huisman heen te kunnen. De Nederlandse acteur heeft dit jaar meerdere prominente films en series op de planning staan. Zijn agenda is gevuld tot ,,ergens medio 2018". 

Volledig scherm
Michiel Huisman als Daario Naharis in Game of Thrones © rv

Echt vakantie heeft de 35-jarige Huisman al lang niet meer gehad. ,,Maar ik wil het ijzer smeden als het heet is", vertelt hij lachend, vanaf een set in Zuid-Afrika aan BuzzE. ,,Het is zo moeilijk om nee te zeggen tegen goede projecten."

Op dit moment draait Huisman het spionagedrama Red Sea Diving Resort, met onder anderen Chris Evans en Ben Kingsley. Daarna staat een nieuwe Netflix-serie The Haunting of Hill House op de agenda. In Nederland is Huisman vanaf donderdag in de bioscoop te zien in de bovennatuurlijke thriller 2:22. Of hij ook terugkeert als Daario Naharis in het zevende seizoen van Game Of Thrones is niet bekend. Huisman mag hier niks over zeggen.

Terugblik

Huisman blikt terug naar een tijd geleden. ,,Het is nu tien jaar geleden dat ik mijn eerste Engelstalige rol speelde, maar ik heb voor mijn gevoel nog geen dag gewerkt. Ik krijg steeds grotere rollen in steeds interessantere projecten. Ik ben zo blij met alles dat ik kan en mag doen op dit moment." Zijn gezin, actrice Tara Elders en 10-jarige dochter Hazel, reizen meestal met hem mee als hij voor langere periode op een set zit. ,,Anders zouden we elkaar soms echt maanden niet zien."

Quote

We zouden vrienden en familie ook veel vaker willen zien

Michiel Huisman

De acteur is zich naar eigen zeggen heel bewust van de prijs die mensen in zijn omgeving betalen voor zijn carrière. ,,We zouden vrienden en familie ook veel vaker willen zien. Maar voorlopig is het dat soort opofferingen nog steeds waard. Iedereen is ook heel begripvol. Skype en Facetime zijn een uitkomst om toch contact te houden met je naasten in Nederland."

2:22

Volledig scherm
Michiel Huisman speelt in deze spannende thriller de rol van luchtverkeersleider Dylan. © RV

Huisman speelt in de thriller 2:22 een luchtverkeersleider van wie het leven ontspoort als hij er achter komt dat hij een gebeurtenis uit het verleden recht moet zetten om zijn grote liefde te redden. De Nederlander heeft in de film 'first credit': zijn naam staat als eerste op de posters en de aantiteling. ,,Het is zwaarder", erkent de acteur. ,,In Red Sea Diving Resort heb ik een grote bijrol. Dan heb je op de set af en toe een vrije dag en kan je even bijkomen van de lange draaidagen. In 2:22 zit ik eigenlijk in elke scène. Dat is veel intenser."

Huisman wilde graag een keer een bovennatuurlijke film maken. ,,Ik vind het leuk mij zo breed mogelijk te ontwikkelen", legt hij uit. ,,Daar hoort ook bij dat ik alle genres verken. Ook met genres waar ik zelf niet per se groot fan van ben." Een van de grootste uitdagingen was om tijdens het draaien alle tijdslijnen in het verhaal te blijven snappen. ,,Ik had op de achterkant van mijn scripts tien verschillende grafiekjes gemaakt, zodat ik zelf in elk geval goed kon begrijpen wat mijn personage al wel of niet had meegemaakt."

Fietsopnames

Een zeer herkenbare scène om te draaien was een fietsrit door New York, sinds een paar maanden zijn nieuwe woonplaats. ,,Toen voelde ik mij echt even enorm Hollander", lacht hij. ,,Het was ook best spannend om te draaien, want het is eigenlijk onmogelijk om in New York grote stukken straat af te zetten. Veel van die fietsopnames hebben we gewoon 'guerrilla' gedaan, dus met een camera in een busje dat achter mij aan reed."

Quote

Het was ook best spannend om te draaien

Michiel Huisman
Volledig scherm
Michiel Huisman speelt in deze spannende thriller de rol van luchtverkeersleider Dylan. © RV

Daarnaast mocht de acteur zich verdiepen in het leven van 'airtraffic controllers'. ,,Het is niet te onderschatten hoe belangrijk het werk is dat die mensen doen. Het is een van de meest stressvolle banen die er zijn; zij beslissen elk moment over duizenden andere mensenlevens." In Melbourne, waar een deel van de opnames plaatsvonden, mocht Huisman een verkeerstoren op een vliegveld bezoeken. ,,Het is tegelijkertijd voor die mensen ook gewoon hun werk. Ik dacht dat ze allemaal strak in het pak zouden zitten. Maar ze zaten daar ook gewoon in hun t-shirts en met slippers aan grapjes te maken. Je kan je moeilijk de hele tijd bewust zijn van die zware taak die op je schouders rust."

Zelf heeft de Nederlander overigens niet veel met lotsbestemming en karma, twee thema's die een grote rol spelen in 2:22. ,,Ik snap dat het een mooi gegeven is om een film over te maken", lacht hij. ,,Maar het is niet iets waar ik mij aan vastklamp of zo. Ik ben volgens mij te nuchter om in dat soort zaken te geloven."

  1. Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Vlaamse Dancing with the Stars met Jan Kooijman onder vuur: kijkers boos over uitslag

    Er is online commotie ontstaan over de afgelopen uitzending van de Vlaamse variant op Dancing with the Stars. Via sociale media laten verschillende kijkers weten dat ze niet te spreken zijn over de uitslag van de wedstrijd en kwade opzet vermoeden. Zo moest Evy Gruyaert zondag de show verlaten, hoewel ze aardige punten kreeg van de jury. Via een lang bericht op Instagram reageert Jan Kooijman (38) nu op alle opschudding.
  2. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.