Volledig scherm
Mieke van der Weij. © ANP Kippa

Mieke van der Weij: De luisteraar is hier niet mee gediend

op non-actiefDe mededeling dat Mieke van der Weij (64) op non-actief werd gesteld, kwam voor haar onverwachts. AVROTROS meldde niet meer met haar verder te gaan bij De Nieuwsshow op zaterdagochtend. ,,Dit komt nu als een verrassing. Als zij mij destijds samen met Peter (de Bie) op non-actief hadden gesteld, dan was het voor mij logischer geweest”, reageert de presentatrice die tot eind augustus een duo vormde met De Bie bij het wekelijkse programma.

Toen De Bie anderhalve maand geleden bekendmaakte over willen te stappen naar Omroep MAX kon hij onmiddellijk zijn biezen pakken. Ook Van der Weij stelde toen vanaf 1 januari bij MAX verder te gaan, maar mocht De Nieuwsshow blijven doen, samen met de nieuwe presentator Jan Mom. ,,En sindsdien heb ik geen interviews gegeven of zo. Is er niet veel meer informatie bijgekomen. Dan denk ik: had dit op een eerder moment gedaan. Nu kreeg ik als argument te horen dat ze willen investeren in nieuwe mensen en dat ik toch al naar MAX zou gaan.”

Quote

Dan denk ik: had dit op een eerder moment gedaan

Mieke van der Weij

Van der Weij vermoedt echter dat haar congé samenhangt met het besluit van de NPO om vanaf 1 januari 2018 een vergelijkbaar programma als De Nieuwsshow op de zaterdagochtend in te delen. Op hetzelfde tijdstip, met het duo De Bie/Van der Weij, maar dan bij MAX. AVROTROS is daar furieus over. ,,Blijkbaar kun je een programma zomaar onder je arm meenemen naar een andere omroep”, reageerde Ed Nijpels, voorzitter van de raad van bestuur van AVROTROS. Van der Weij baalt dat ze haar werk niet kan afmaken.

,,Het is jammer dat het op deze manier moet, want ik had de uitzendingen tot het einde van het jaar graag gedaan”, zegt Van der Weij, die De Nieuwsshow vanaf eind augustus samen met Jan Mom presenteerde. ,,Dat deed ik naar beste kunnen en dat ging eigenlijk prima, vond ik. Ik denk dat de luisteraars hier ook niet gediend mee zijn. Het programma is natuurlijk heel populair, dus ik denk dat zij mij liever willen horen dan degene die dat nu gaat doen, maar ja, ik kan er niets aan doen.”

Een woordvoerder van AVROTROS stelt dat Van der Weij ‘zo nadrukkelijk heeft aangegeven het hier niet naar haar zin te hebben en liever bij een andere omroep te werken, dat we hebben besloten dat ze dat meteen mag doen’. Jan Mom krijgt vanaf komende zaterdag Mischa Blok aan zijn zijde. ,,Jan Mom is onze vaste man, maar het kan zijn dat er de komende tijd ook af en toe één of twee nieuwe gezichten naast hem komen te zitten”, aldus AVROTROS, dat zegt juridische stappen te ondernemen om De Nieuwsshow op zaterdagochtend te blijven maken.