Volledig scherm
Mies Bouwman. © ANP Kippa

Mies Bouwman (88) overleden

Voormalig televisiepresentatrice Mies Bouwman is vanmiddag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de familie. Bouwman was onder meer bekend van het televisieprogramma's In de Hoofdrol  en Eén van de acht. In 1962 presenteerde ze de legendarische inzamelingsactie Open het Dorp, een marathonuitzending waarmee geld werd ingezameld voor een zorginstelling voor gehandicapten.

De televisiester was van het allereerste begin van de televisie in 1951 omroepster van de allereerste televisieavond van de KRO. Ze opende haar uitzending vaak met de woorden 'Dag lieve mensen'. Later werkte ze voor de AVRO en de VARA. 

RTL Boulevard sprak met een woordvoerder van de familie. ,,Ze was niet ziek, maar wel wat grieperig en daarvoor is ze naar het ziekenhuis gegaan. Daarna mocht ze weer naar huis, omdat ze thuis wilde sterven. Haar familie was bij haar toen ze haar laatste adem uitblies."

Sinterklaas

Bouwman presenteerde ook 25 jaar de intocht van Sinterklaas. In 1993 werd zij door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook kreeg ze haar eigen televisiepraatprogramma Mies. 

Bouwman kreeg verschillende onderscheidingen voor haar televisiewerk. Zo ontving ze in 1962 de Ere Zilveren Nipkowschijf en in 2009 kreeg ze Gouden Televizier Oeuvre Ring (2009).

Volledig scherm
Mies Bouwman tijdens de sinterklaasintocht. © Regionaal Archief WestBrabant