'Mies heeft televisie min of meer uitgevonden, durf ik wel te stellen'
,,In mijn gedachten was zij de allergrootste." De reacties op het overlijden van Mies Bouwman (88) stromen binnen. Bekende Nederlanders hebben alleen maar lieve woorden over voor de voormalig televisiegrootheid.
Berend Boudewijn
Berend Boudewijn, generatiegenoot en zelf een iconische tv-presentator van onder meer De Berend Boudewijn Kwis uit de jaren 70. ,,Mies heeft televisie min of meer uitgevonden, durf ik wel te stellen. En voor die tijd – eigenlijk nog steeds – heel bijzonder: zij deed nooit wat mensen haar voorschreven. Ze bepaalde zelf wat er ging gebeuren, bemoeide zich echt inhoudelijk met het programma. Mies was altijd haar eigen eindredacteur en dat proefde je. Dan was ze ook nog een heel beminnelijke en buitengewoon slimme vrouw.’’
Ivo Niehe
Ivo Niehe: ,,Mies Bouwman was een vakvrouw in alle opzichten. In een tijd dat je alles nog zelf deed. Zelf kandidaten selecteren, zelf de prijzen bepalen, naar de Bijenkorf ging om die prijzen te kopen. Ondenkbaar nu. Toch heeft ze ook tegenslagen gekend. Kritiek op Netwerk, Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Ze had een heel lieve kant, maar ook een van venijnige ironie die zijn weerga niet kende. En altijd ongelooflijk goed kunnen kunnen formuleren, ook als er boosheid was toen Netwerk gestopt was. Het was een journalistiek programma dat waarschijnlijk te zwaar voor haar was, omdat je moet leunen op een sterke redactie die er gewoon niet was. Het was boven haar macht en daar is ze echt neergesabeld. En je moet het allemaal maar kunnen verwerken, hè: eerst de koningin met Open het Dorp en Een van de Acht en vervolgens vervloekt worden met Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Daarin toonde ze een bepaalde soort humor die niemand gewend was. Heilige huisjes die omver gingen. Nu draait niemand zijn hand er voor om, maar toen was dat heel wat. En dat was precies die andere kant van Mies. Het was niet eens bewust van haar, want ze deed alles op intuïtie.
,,Ze had een fantastische uitspraak die ik nooit ben vergeten en later pas begreep. ‘Televisie is geluid’. En ik dacht: wat bedoel je daar toch mee? Later belde ze me. In de tijd dat beginnende presentatrices wel eens naar haar toe gestuurd werden. Even praten, dingen leren, hoe doe je dat? Toen ik haar aan de lijn had, zei ze: 'Ik had er nu een. Die heb ik na drie minuten weer weggestuurd. Die had zo'n verschrikkelijk geluid'. Ja, besefte ik toen, een stem is zo belangrijk, geeft zo'n mate van betrouwbaarheid aan. Koos Postema had dat ook. Die geloof je. Zelf had ze dat natuurlijk ook, een prachtige stem.
,,Vergeet één ding niet: Mies had geen voorbeeld, hè. Mijn kinderen moeten vreselijk lachen als ik een documentaire inspreek, want daar staat een lijn voor. Maar Mies praatte zoals ze praatte. In een lens zoals ze tegen de buurvrouw praatte. En dat hebben wij in dit vak - helaas - allemaal afgeleerd."
Albert Verlinde
Albert Verlinde kende Bouwman al zo'n dertig jaar: ,,Kijk, 88 is natuurlijk een prachtige leeftijd, maar Mies had iets in zich waarvan je dacht: die blijft er voor altijd. Daarom kom het zo binnen. Maar ze is nog niet weg, ze zal altijd Mies Bouwman blijven. Wat ze voor de Nederlandse televisie heeft betekend is enorm, met name ook voor alle talenten. Ze was een soort ombudsvrouw voor iedereen die ging presenteren. Dat maakte haar zo groot. Gul. Die haar talent voor zich ontwikkelde, maar ook in het begeleiden van anderen en adviseren. Ik heb haar leren kennen bij de AVRO, zo’n dertig jaar geleden. We hebben altijd contact gehouden. Daar ben ik heel dankbaar voor. Het bijzondere aan Mies: ze was in het echt eigenlijk niet anders dan op televisie. Hartverwarmend, gunnend, een echt familiemens. Dat met heel veel mensen een band opbouwde en onderhield. Ze was heel trouw in vriendschappen. Of dat Marc-Marie Huijbregts was, of Johan Cruijff. Wat ook speciaal was: de schijnbare eenvoud in alles wat ze deed. Of dat nu In de Hoofdrol was, of een spelshow of de actieavond voor de tsunami. Dat was Mies, groots.”
Koos Postema
Voormalig presentator Koos Postema, 85 jaar: ,,Ik schrik hier toch van. Een half jaar geleden zag ik haar voor het laatst en toen was ze nog zo verrassend vitaal. Ik denk aan Mies Bouwman en er schieten mij tal van mooie herinneringen te binnen die héél ver terug gaan. Ik deed het programma Achter het Nieuws toen zij Mies en Scène voor de VARA presenteerde. We zaten praktisch naast elkaar te werken en het gebeurde geregeld dat wij gasten probeerde te regelen, maar hoorde dat ‘de VARA al had gebeld’. Dan was Mies ons voor. Veel mensen vergeten dat, maar Mies deed naast amusement ook journalistiek. Dat nam niet iedereen haar in dank af. ‘Dat is toch Lieve Mies?’ En dan deed ze ineens zo’n scherp en satirisch programma. Ze ging door golven van populariteit, maar ze heeft ze allemaal overleefd. ‘Icoon’ is zo’n modewoord, maar zij verdient het. Met een dikke hoofdletter ‘I’. In mijn gedachten was zij de allergrootste. Onvergetelijk!"
Frits Barend
,,Mies Bouwman was een van de eersten die in een talkshow het gevecht durfde aan te gaan. In Mies en scène, maar ook in Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Ze heeft heel wat over zich heen gekregen. En ze is wel overeind gebleven. Sonja Barend en Mies Bouwman hebben de Nederlandse televisie kleur gegeven. Als twee vrouwen. Op een heel eigen manier. Ze was een ontzettend leuke warme vrouw. Aardig. Attent. Wat het mooie was: ze gunde een ander ook succes en dat kunnen alleen de heel groten."
Bert van der Veer
Tv-criticus Bert van der Veer ging de afgelopen jaren nog wel eens lunchen met Mies Bouwman. ,,Vorig jaar nog. En dan kwamen alle Bekende Nederlanders voorbij en had ze over alles en iedereen nog een vlijmscherpe mening. Ze had er bijvoorbeeld een hekel aan als mensen vastgenageld zijn aan de autocue. Of hoe sommige presentatoren te gemakzuchtig met het medium tv omspringen. Daar zouden veel jonge tv-gezichten nog veel van kunnen leren."
Volgens Van der Veer had Bouwman veel moeite met het presenteren van In de Hoofdrol (begin jaren 60). ,,Ze vond het vreselijk om emoties bij haar gasten naar boven te halen. Maar ze wist ook dat het moest, het was immers televisie. Ze deed dit dan ook altijd zeer invoelend. Een stapje vooruit en vervolgens snel weer twee stappen áchteruit doen."
Joop van den Ende
Joop van den Ende, momenteel druk in Londen met zijn Tina Turner-musical, kon niet reageren op Bouwmans overlijden. Zijn woordvoerder wijst op een passage uit Van den Endes biografie uit 2012 van Henk van Gelder, typerend voor Bouwman en haar relatie met de producent. Na een afwezigheid op de televisie door ziekte, kwam de presentatrice begin jaren 90 toch nog terug voor een nieuwe reeks In de Hoofdrol.
,,Na dat ene comebackseizoen moest ze echter toch besluiten te stoppen. 'Door de medicijnen raakte ik tijdens de opnames veel te snel geëmotioneerd. Bij mij kwamen de tranen vaak al eerder dan bij de gast – dat was niet de bedoeling'."
Na haar tv-afscheid spraken de presentatrice en de producent met elkaar af dat zij hem wekelijks per brief zou vertellen wat er aan zijn tv-programma's mankeerde. 'Dat heeft ze gedaan’, zegt Van den Ende grijnzend, ‘en daar werd ik heel somber van. Ik vroeg haar kritisch te zijn en dat heeft ze heel letterlijk genomen'."
Ismail Ilgun
'Treitervlogger' Ismail Ilgun is geschrokken van het overlijden. ,,Ik ben in shock. Dit is erg, ik had dit niet verwacht. Ik heb haar ontmoet bij een uitzending van De Wereld Draait Door. Ik dacht dat ze niet echt een fan van me zou zijn, omdat ze vast over me gelezen zou hebben." Maar Mies trad de jongeman die als 'treitervlogger' bekend werd met open vizier tegemoet. ,,Ze stelde me vragen over mijn vlogs, we hebben gepraat tot de uitzending live ging, daarna nog wat gedronken. Ze was niet veroordelend. Een heel aardige vrouw. En een legende.'' Hij heeft nog de foto, die die dag werd genomen. Ze staan er samen op, zijn arm losjes om haar schouders. Een grote lach op twee gezichten.
Carlo Boszhard
Mies Bouwman gaf Carlo Boszhard aan het begin van zijn carrière een zet in de goede richting. ,,Ze attendeerde de AVRO waar ze een adviserende rol had, destijds op mij. Daarna hebben we wat gesprekken gevoerd. Dat waren joviale lieve gesprekken”, aldus Boszhard die dat een hele eer vond. ,,Mies was, samen met Willem Ruis, mijn grote idool. Ik imiteerde haar toen ik elf was. Stond ik in een jurk op de basisschool. Ik knipte de logo’s van Telebingo uit de kaarten. Plakte die op Playmobil en speelde haar na.”
,,Ze was een fenomeen, van een andere generatie. In een tijd waarin presentatoren nog presentatoren waren en niet ondergeschikt waren aan een format. Zij maakte indruk met haar persoonlijkheid, met haar charmes en zichzelf zijn. Jaren geleden stelde Mies Bouwman haar oeuvre-award beschikbaar voor het goede doel. Irene Moors heeft die award toen gekocht en aan mij gegeven toen ik veertig werd. Staat nog steeds thuis bij mij in de kast in de originele doos van Een van de Acht. Een prachtig aandenken, waarover ik nog met haar en haar man Leen (Timp) heb gesproken. Vond ze heel leuk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alberto Stegeman wint kort geding over Undercover in Nederland, laatste aflevering seizoen uitgezonden
-
Mies Bouwman (88) overleden
Voormalig televisiepresentatrice Mies Bouwman is vanmiddag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de familie. Bouwman was onder meer bekend van het televisieprogramma's In de Hoofdrol en Eén van de acht. In 1962 presenteerde ze de legendarische inzamelingsactie Open het Dorp, een marathonuitzending waarmee geld werd ingezameld voor een zorginstelling voor gehandicapten. -
Recensie
Bruce Springsteen toont zich een live-fenomeen dat met uitsterven wordt bedreigd
Voor het eerst in zeven jaar toonde Bruce Springsteen (73) zich donderdag weer op Nederlandse bodem. In de Johan Cruijff Arena moest hij twee uur lang hard werken om het publiek mee te krijgen, maar toen dat eenmaal was gelukt, was het derde uur niets minder dan een triomftocht. -
Met Mies verliest de Nederlandse televisie haar grootste icoon
Met de dood van Mies Bouwman, die vandaag op 88-jarige leeftijd overleed, verliest de Nederlandse televisie onbetwist haar grootste icoon. Het was ‘Mies’ die met haar unieke, terloopse stijl de afstand tussen kijker en coryfee (‘Kom maar bij moeders…’) verkleinde. Presentatie, een tot dan toe saaie en zakelijke aangelegenheid, werd dankzij haar een vak. Overtroffen werd ze nooit. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
PREMIUMmet Video12
Erfenis Tina Turner niet alleen muzikaal: ‘Hét gezicht van vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.