Volledig scherm
Dennis van der Geest © EO

Milieugekkies versus vervuilers in Rot op met je milieu

In 'Rot op met je milieu' confronteert Dennis van der Geest zes mensen met zeer uiteenlopende meningen over het milieu twee weken lang met hun  gedrag. ,,Gaandeweg krijgen ze begrip voor elkaar.''

Quote

Zo zie je iemand met zes vuilniszak­ken en iemand met maar één vuilniszak

Dennis van der Geest

De deelnemers verblijven twee weken lang samen in een huis. Dennis van der Geest neemt ze mee langs vervuilde riolen en vuilstortplaatsen. Ook bereiden ze onder meer eten dat uit de vuilnisbak komt. De eerste aflevering gaat over afval. Ook bezoekt de groep onder meer een afvalverwerkingsbedrijf.

,,We hebben daar gezien waar het Amsterdamse vuil de oven in gaat en waar ze van restafval stadswarmte maken'', vertelt Van der Geest. ,,Ze zijn daar ook al heel ver met technieken om grondstoffen, die veel geld waard zijn, uit het afval te halen."

Het huis waarin de deelnemers verblijven, is letterlijk een experiment. Alles wat ze verbruiken en weggooien, wordt opgeslagen en bijgehouden. Aan het einde van de rit laat Van der Geest de resultaten zien.

,,Zo zie je iemand met zes vuilniszakken en iemand met maar één vuilniszak.  Ook hebben we de CO2-uitstoot gemeten voor douchen en verwarming. Die hebben we omgerekend naar hoeveel ballonnen je daarmee kunt vullen. Die ballonnen laten we achter in het huis. Je kunt je voorstellen hoe dat er na twee weken uit gaat zien."

Quote

Er zijn 'milieugek­kies' die een bepaalde verbeten­heid hebben en zichzelf superieur voelen, terwijl anderen er niets om geven

Dennis van der Geest

Milieugekkies 
De kandidaten zijn geselecteerd op hun uiteenlopende ideeën over het milieu. Volgens Van der Geest is het niet de bedoeling om een voorbeeld te stellen of moralistisch zijn. ,,Er zijn 'milieugekkies' die een bepaalde verbetenheid  hebben en zichzelf superieur voelen, terwijl anderen er niets om geven.

,,Gaandeweg krijgen ze begrip voor elkaars standpunt. We zijn er goed in geslaagd om een aantal dingen te laten zien waardoor je nog eens extra aan het denken wordt gezet. Soms kom je tot de conclusie dat er best veel zaken wél goed gaan in en rondom het milieu."

Confronterend is het programma ook. Zoals de aflevering over wat er allemaal misgaat in het riool. ,,We zouden wat minder door het toilet kunnen spoelen. Gemiddeld gaat er zo'n 3,5 kilo per persoon aan andere dingen dan ontlasting door het riool heen. Niet alleen maandverband en tampons, maar ook frituurvet. Daardoor slibt het riool dicht."

De deelnemers nemen een kijkje in het riool onder het Amsterdamse Vondelpark. ,,Je gaat als een soort maanmannetje naar binnen. Vervolgens kun je het vuil, zoals dat frituurvet, letterlijk van de muur krabben. Op die manier wordt het riool wekelijks schoongemaakt."

Rot op met je milieu, NPO 2, 20.25 uur.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement