Milika Peterzon krabbelt op: Leven compleet veranderd

HersenbloedingVoor het eerst in bijna drie jaar keerde Milika Peterzon terug in de schijnwerpers. De presentatrice werd in september 2014 getroffen door een dubbele hersenbloeding. ,,Zonder mijn dochter had ik het nooit gered.”

Volledig scherm
Milika Peterzon met dochter Kiki Peterzon. © Marlies Wessels

Ook na bijna drie jaar laten de naweeën van de dubbele hersenbloeding zich nog nadrukkelijk voelen, maar gevoel voor humor heeft Milika Peterzon (55) niet verloren. Als ze bij de Dierenbescherming in Amersfoort een plekje zoekt in een tent, kijkt ze onmiddellijk omhoog. ,,Of er toch geen bloembakken staan die naar beneden kunnen komen. Ik heb genoeg aan mijn hoofd gehad.”

De voormalige presentatrice van
Hart van Nederland is voor even terug in de schijnwerpers. Ze vraagt aandacht voor asielhonden waarvoor zij een baasje zoekt. In september 2014 veranderde haar leven. ,,Ik wilde de douche in stappen, ik stond al in m’n blootje en voelde plotseling een ontzettende hoofdpijn. Het bleek een hersenbloeding. Met gillende sirenes ben ik naar het ziekenhuis gebracht. Daar kreeg ik er nog eentje overheen.”

Het herstel zou lang duren. Pas na zes maanden kon ze naar thuis. ,,Met onder meer hemianopsie, wat betekent dat ik
nop zie. Op links heb ik dat. Dan zie ik niet wie er naast jou staat. Soms is het niet erg hoor, dat je aan geheugenverlies lijdt, want dan weet je niet meer wat er is gebeurd. En anders vraag ik het aan mijn dochter Kiki. Zonder haar had ik het nooit gered. Zij is mijn reddingsvest geweest.”

De revalidatie ging met veel vallen en af en toe opstaan. Epilepsie is een van de gevolgen van de hersenbloedingen. ,,Ineens lag ik pats boem in het zand op de hei. Een lieve mevrouw heeft mijn dochter gebeld en het AMC. Nu slik ik medicijnen en loop ik met een fietshelm. Een gek gezicht misschien en sommige mensen doen heel naar, maar ik weet nu ook wat het is om gepest te worden. Het vervelende: autorijden mag niet meer. Daardoor ben je beperkt.”

Tom Dumoulin

Volledig scherm
Milika Peterzon. © Marlies Wessels

Ze incasseerde tijdens haar revalidatie ook andere klappen. De (knipperlicht)relatie met voormalig tv-tuinman Jurgen Smit (‘Daar wil ik het niet over hebben’) ging uit, en haar moeder overleed in december vorig jaar. ,,Ze heeft het zwaar gehad met mijn ziekteproces. Zat aan mijn bed en zei: 'kon ik maar met je ruilen'. Zo jammer dat ze dit nog moest meemaken.”

Hoe het nu gaat? ,,Een beetje als Tom Dumoulin”, refereert ze aan de actualiteit, ,,op en af. De ene keer gaat het hard, maar soms lig ik in de greppel. Mijn leven is compleet veranderd. Alsof ze het met een zwaard doormidden hebben gekliefd. Er is nu een periode voor en na.”

Het meest intieme contact uit de televisiewereld heeft ze met oud-collega Cilly Dartel. ,,Verder hoor ik niet veel meer. Af en toe iets van Humberto Tan en Jeroen Pauw, maar ik maak tegenwoordig een andere selectie wat contacten betreft. Ik val nu meer voor empathische mensen.”

poll

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

Welke reclame wint de Gouden Loeki 2018?

  • Lidl (20%)
  • AH (4%)
  • Jumbo (31%)
  • Plus (10%)
  • Calvé pindakaas (8%)
  • Heineken (3%)
  • Staatsloterij (15%)
  • Dierenbescherming (6%)
  • Nationaal Comité 4 en 5 mei (2%)
  • McDonald's (2%)
38181 stemmen