Volledig scherm
Miljuschka is de dochter van Astrid Holleeder. © BRUNO PRESS

Miljuschka vraagt om felicitaties voor haar eenzame jarige moeder Astrid Holleeder

24 Kitchen-presentatrice Miljuschka Witzenhausen zet haar moeder Astrid Holleeder in het zonnetje nu ze 54 kaarsjes mag uitblazen. Volgens Miljuschka is haar moeder, die de zus is van topcrimineel Willem Holleeder, eenzaam. Ze vraagt daarom om lieve berichtjes.

,,Eenzaamheid is iets wat een nare bijkomstigheid is van haar positie’’, legt Miljuschka (34) uit. Ze doelt daarmee op de situatie waarin haar moeder zich momenteel bevindt. Astrid Holleeder leeft als getuige tegen haar broer in het Passageproces een teruggetrokken bestaan.

,,Zouden jullie mij een plezier willen doen? Schrijf hieronder iets liefs voor mijn jarige mama. Een groter cadeau is er niet’’, vervolgt Miljuschka aan haar 330.000 instagramvolgers. BN’ers als Chantal Janzen, Anna Drijver, Elise Schaap, Monique Westenberg, Giel Beelen en Bridget Maasland geven aan de oproep gehoor.

Fysieke terreur

Sinds Astrid Holleeder samen met zus Sonja en ex-schoonzus Sandra de beslissing nam te getuigen tegen haar broer leeft ze ondergedoken. Om haar veiligheid te garanderen wisselt ze voortdurend van schuiladres. 

Miljuschka groeide op met haar oom Wim, die te pas en te onpas langskwam. ,,Hij bepaalde wanneer wij opstonden, wanneer we koffiezetten, wanneer we wat zeiden. Voortdurend vertrapte hij onze normen en waarden. Wie waren wij zelf nog? Níémand, omdat we gedwee naar hem luisterden en precies deden wat hij wilde’’, zei Astrid begin juli tegen De Volkskrant. ,,Door tegen hem te getuigen, heeft mijn moeder de vrouwen in onze familie bevrijd van zijn directe fysieke terreur. Én waren we van ons geheim af’’, aldus Miljuschka.

Willem Holleeder werd op 4 juli tot levenslang veroordeeld voor een reeks liquidaties. Hij ging in hoger beroep. Het proces hakte er voor Miljuschka flink in. Ze vertelde na afloop voor het eerst openhartig hoe het leven onder het schrikbewind van haar oom was en dat de dreiging nog steeds op de loer ligt. ,,Dus ik kijk dertig keer vaker over mijn schouder dan een ander, en overweeg zorgvuldig alles wat ik in de buitenwereld doe. Maar als dat niet genoeg is kóm dan maar.”