Volledig scherm
© afp

Mini-Mozart (11) krijgt staande ovatie voor opera

Het Britse muziekwonder Alma Deutscher (11) - een begaafd componiste, pianiste en violiste - heeft gisteren in het beroemde Weense Baumgarten-paleis haar eerste zelfgecomponeerde opera 'Cinderella' in première zien gaan. Het ingewikkelde muziekstuk van de mini-Mozart werd laaiend enthousiast ontvangen en door het publiek beloond met een staande ovatie.

Volledig scherm
© BSR Agency

Deutscher begon drie jaar geleden aan 'Cinderella' te werken. Toen een Weens operagezelschap hoorde van haar droom om de opera te brengen in Wenen - waar ook Mozart een groot deel van zijn leven doorbracht - nodigden ze haar uit en begon de bijzondere  samenwerking. De Assepoester-versie van Deutscher wijkt echter flink af van het origineel: ,,Ik vond het feit dat Assepoester gevonden werd door een schoen maar flauw," vertelde ze aan CBS News.

'Cinderella' vertelt het verhaal van een jonge componiste, Cinderella, wiens prins verliefd wordt op een melodie die ze geschreven heeft en hij besluit haar te gaan zoeken. Zingend trekt hij door het hele land en wanneer hij de vrouw vindt die de melodie kan afmaken, weet hij dat hij haar gevonden heeft. De boze stiefmoeder in het verhaal is de directrice van het operahuis en de stiefzussen zijn volgens Deutscher 'verwaande primadonna's'.

De componiste deed zelf ook mee in de Duitstalige opera: ze speelde muzikale intermezzo's op de piano en vergezelde Cinderella met haar vioolspel. ,,Natuurlijk ben ik bijzonder trots," zei ze na afloop. ,,Als iemand me een paar jaar geleden had verteld dat mijn opera opgevoerd zou worden in Wenen, dan zou ik denken dat het een grap was. Ik hoop dat hij na deze voorstelling overal ter wereld gebracht zal worden, dat iedereen het zal willen zien en dat iedereen het zal willen kennen.''

Volledig scherm
© BSR Agency

Mini-Mozart

Het wonderkind woont met haar ouders in het Britse Dorking, Surrey. Toen haar onlangs in 'Today' (een radioshow van de Britse Radio 4) werd gevraagd wat haar toekomstplannen waren, antwoordde ze: ,,Na Cinderella, wil ik mijn pianoconcerto schrijven, want ik heb het derde deel geschreven. Maar ik moet het tweede deel afwerken. Ik schrijf nu ook een boek en ik wil het uitgeven en er een film van maken en dan wil ik muziek schrijven voor de film.'' De media noemen haar een mini-Mozart, maar dat doet Alma niets. ,,Ik denk dat het voor mezelf interessanter is om Alma te zijn.''

Haar muzikale carrière begon toen ze amper twee jaar oud was, toen haar ouders ontdekten dat ze dol was op een slaapliedje van Strauss en haar de kans gaven om piano te leren spelen. Op haar derde bespeelde ze een speelgoedviool, een jaar later componeerde ze haar eerste stukken voor de piano en toen ze zes was schreef ze haar eerste volledige sonate. Op momenten waarop ze zich ontspant, krijgt ze de meeste inspiratie. Zoals ze wanneer met haar zusje speelt en touwtje springt.