Volledig scherm
© ANP

Minister Bijleveld kiest tóch voor kanariegeel, met 'vogelspin'

De gloednieuwe minister van Defensie Ank Bijleveld (55) krijgt van twitteraars een 'gele kaart' om het kanariegele pakje dat ze uitkoos als beëdigingsoutfit. VVD-coryfee Annemarie Jorritsma raadde de opvallende kleur vanochtend in De Volkskrant nog ten strengste af. 

Jorritsma droeg in 1994, toen ze als minister van Verkeer en Waterstaat werd beëdigd, een wat ze noemt 'vreselijk' geel jasje. ,,Ik was overweldigd door de bizarre hoeveelheid fotografen voor me. Ik dacht: volgens mij maken ze allemaal dezelfde foto. En inderdaad: overal had ik dat vreselijke gele jasje aan. Althans, ik was zelf heel trots op mijn jasje, maar ik had er niet aan gedacht dat iets minder fels passender was geweest'', stelt ze in de krant. De tweede maal, in 1998, koos zij voor een rode combinatie. ,,Dat was een vergissing", bekent ze ruiterlijk. ,,Ik had iets veel netters voor de gelegenheid gekocht, maar dat had ik thuis laten hangen. Ik kreeg geen instructies hoe ik moest gaan staan, of hoe ik me moest kleden. Hadden ze dat maar wel gedaan."

Op Twitter wordt het pakje van Bijleveld - die 1 meter 57 meet - gekscherend omschreven als 'Jorritsma-geel'. Ook wordt haar zwarte broche, die iets weg heeft van een vogelspin, besproken.

Omkleden

Bijleveld werd voor de groepsfoto in het paleis naast minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ingrid Engelshoven gezet, die een rode jurk tot over de knie draagt. Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur) gaat voor een koningsblauwe jurk met bijpassende hakken en vicepremier Carola Schouten draagt een dieprode jurk met donkerblauwe accenten tot net over de knie.

Volgens de etiquetteregels kleden de mannelijke bewindsleden zich na de beëdiging in het paleis om voor de traditionele bordesfoto. Ze mogen hun jacquet inwisselen voor een kostuum of donker pak.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Poll

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

Wie moet Expeditie Robinson winnen?

  • Eva Cleven (22%)
  • Hugo Kennis (61%)
  • Shary-An Nivillac (17%)
11115 stemmen