Volledig scherm
© PR

Minoes en Abeltje weer op het witte doek

De Nederlandse bioscopen besteden komende weken veel aandacht aan de geboortedag van Annie M.G. Schmidt. In talloze theaters zijn rond 18 mei de verfilmingen van de boeken van de beroemde schrijfster weer op groot doek te zien, bevestigen de theaters een bericht van Het Parool.

Bioscoopketen Pathé vertoont de komende weken weer Minoes en Pluk van de Petteflet in de bioscopen. In bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam zijn zelfs alle vijf verfilmingen naar het werk van Schmidt te zien. Filmtheater Rialto vertoont in de maand mei weer Abeltje en Wiplala.

Annie M.G. Schmidt (1911-1995) geldt als één van de grootste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Zij kwam in 1936 naar Amsterdam en kreeg er een baantje als bibliothecaresse. In 1946 werd zij documentaliste bij Het Parool, waar collega's al snel haar schrijftalent ontdekten. Schmidt schreef tientallen boeken (waaronder Minoes, Abeltje en Pluk van de Petteflet), liedjes (onder meer voor de serie Ja zuster, nee zuster) en musicals.

  1. Yosina Rumajauw (11) winnares van zevende seizoen The Voice Kids
    update

    Yosina Rumajauw (11) winnares van zevende seizoen The Voice Kids

    De 11-jarige Yosina Rumajauw - met roots in de Indonesische provincie West-Papoea - heeft vanavond het zevende seizoen van de RTL4-talentenjacht The Voice Kids gewonnen. Het nachtegaaltje uit de Overijsselse plaats Olst, dat sinds haar blind audition al werd genoemd als topfavoriet, werd door de tv-kijkers thuis getrakteerd op de meest stemmen. Yosina kreeg niet alleen de hoogste eer maar ook een studiebeurs van 25.000 euro. Ook mag ze een single opnemen.