Volledig scherm
Peter Lindbergh. © AFP

Modefotograaf Peter Lindbergh (74) overleden

Modefotograaf Peter Lindbergh is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie aan persbureau AFP. Hij maakte iconische foto’s van talloze topmodellen, onder wie Doutzen Kroes en haar gezin.

Lindbergh maakte faam met zwart-witbeelden van sterren en modellen. Hij stond onder meer aan de wieg van de carrières van supermodellen Naomi Campbell, Cindy Crawford en Linda Evangelista en werkte samen met talloze modetijdschriften en modebedrijven. Hij fotografeerde ook actrices Uma Thurman, Robin Wright en Nicole Kidman voor de fameuze Pirelli-kalender.

Het Nederlandse topmodel Doutzen Kroes werkte vorig jaar nog met hem samen bij een fotoshoot waarin hij haar familie vastlegde. Dat was een onvergetelijk moment, vond Doutzen. Onlangs werkte hij met Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, aan de Britse Vogue.

In 2016 stond het werk van Lindbergh centraal in de Kunsthal in Rotterdam. Onder andere zangeres Tina Turner en topmodellen Milla Jovovich, Karen Alexander, Tatjana Patitz, Nadja Auermann en de Nederlandse Lara Stone waren bij de opening van de expositie aanwezig.

De fotograaf werd in 1944 geboren in het Poolse Leszno, maar had de Duitse nationaliteit. Lindbergh laat zijn vrouw Petra en zijn ex-vrouw Astrid achter, naast zijn vier zoons en zijn zeven kleinkinderen. Zijn dood kwam enigszins onverwacht. Het is niet bekend waaraan Lindbergh is overleden. ,,Hij laat een grote leegte achter’’, valt te lezen op zijn Instagram-account. 

Volledig scherm
Estelle Lefebure, Karen Alexander, Rachel Williams, Linda Evangelista, Tatjana Patitz en Christy Turlington, Malibu, 1988. © Peter Lindbergh
Volledig scherm
Kate Moss. © Peter Lindbergh
  1. Onbegrip over DWDD-betoog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Onbegrip over DWDD-be­toog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Komende week is het precies 25 jaar geleden dat de legendarische serie Friends begon; reden genoeg voor De Wereld Draait Door om aandacht te besteden aan de reeks. Adra Kaya van Yung DWDD ging langs bij mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht en die stelde dat Friends in 2019 niet meer kan. Op sociale media heerst veel onbegrip over zijn betoog: ‘Heeft deze vent überhaupt ooit Friends gekeken?’