De Nederlandse filmtheaters maken zich ernstig zorgen over de heropening na 1 juni.
Volledig scherm
De Nederlandse filmtheaters maken zich ernstig zorgen over de heropening na 1 juni. © ANP XTRA

Mogelijk niet alle bioscopen open: ‘Dertig bezoekers niet rendabel’

De Nederlandse filmtheaters maken zich ernstig zorgen over de heropening na 1 juni. Dat maximaal dertig bezoekers per zaal worden toegestaan is een flinke tegenslag. ,,Het doen pijn, dit is niet rendabel”, zegt Gulian Nolthenius van bioscoopkoepel NVBF.

Nolthenius is ‘blij dat er beweging is’. ,,Dat we weer open kunnen. Dat we twee maanden dicht moesten, was dramatisch. Nul inkomsten en kosten, zoals huur, die doorlopen. Dat brengt de nodige problemen met zich mee.”

Maar een fikse tegenslag is de restrictie dat bioscopen per 1 juni maximaal dertig bezoekers per zaal mogen ontvangen. ,,We hadden in het protocol dat we hebben opgesteld, ingestoken op honderd man. Dat zou al niet rendabel zijn, maar met ondersteuning vanuit de overheid kom je dan al een eind. Maar dertig bezoekers? Het is de vraag of alle bioscopen dan open kunnen.”

Daar zet het Nederlands Filmtheater Overleg, de koepel van 24 grote arthouse-bioscopen in Nederland, ook zijn vraagtekens bij. ,,Er was al veel twijfel of er een protocol kon worden ontwikkeld voor de kleinere bioscopen waarin anderhalve meter afstand kan worden gehouden”, legt woordvoerder Friederike Weisner uit. Maar de mededelingen van het kabinet woensdag hebben alleen maar meer vragen opgeworpen voor veel filmtheaters.”

Financiële compensatie

Zo is onduidelijk of filmtheaters na heropening nog in aanmerking komen voor de financiële compensatie die de overheid biedt. Daarnaast zijn veel kleinere bioscopen afhankelijk van gemeentelijke subsidies die in deze coronatijd heel onzeker lijken geworden. Dit is ook een probleem waar de kleinere theaters en concertzalen mee worstelen.

De bioscopen van Pathé en Euroscoop gaan in ieder geval wél open, de richtlijnen inachtnemend. ‘Dit betekent dat er van 1 juni tot 1 juli maximaal 30 mensen per zaal worden toegelaten en bezoekers alleen vooraf online tickets kunnen kopen', schrijft Pathé op zijn website.

Wat er dan te zien is? Nolthenius verwacht dat films als De beentjes van Sint Hildegard met cabaretier Herman Finkers en Dark Waters, die beide goed liepen vóór de crisis uitbrak, weer op het programma komen. In principe  gaan er van de zomer ook twee grote Amerikaanse blockbusters draaien. De thriller Tenet van Dunkirk-regisseur Christopher Nolan komt uit op 16 juli, de actiefilm Mulan komt een week later. Dat hebben distributeurs Warner Bros. en Disney donderdag bevestigd. 

Bekijk al onze video's over de coronacrisis in deze playlist: