Anne-Wil Blankers (L), Petra Laseur (R) en Els Ingeborg Smits (M) presenteren zich aan de pers als de nieuwe actrices voor de rol van koningin Wilhelmina, in mei 2011
Volledig scherm
Anne-Wil Blankers (L), Petra Laseur (R) en Els Ingeborg Smits (M) presenteren zich aan de pers als de nieuwe actrices voor de rol van koningin Wilhelmina, in mei 2011 © ANP Kippa

Monsterproductie Soldaat van Oranje is 'een supermerk'

De monsterproductie Soldaat van Oranje - de Musical wordt vandaag voor de duizendste keer gespeeld in een hangar op de voormalige vliegbasis Valkenburg bij Katwijk. De altijd uitverkochte spektakelshow (inmiddels 1,1 miljoen bezoekers) verpulvert record na record. Volgens producent Fred Boot kopen zelfs de grootste musicalhaters een kaartje, meldt het AD.

Volledig scherm
© ANP Kippa
Volledig scherm
© ANP Kippa
Beatrix ontmoet tijdens de première acteurs Loes Haverkort en Matteo van der Grijn, op 30 oktober 2010
Volledig scherm
Beatrix ontmoet tijdens de première acteurs Loes Haverkort en Matteo van der Grijn, op 30 oktober 2010 © ANP

Toen producent Fred Boot (48) in 2005 de rechten verkreeg op het verhaal Soldaat van Oranje - gebaseerd op de memoires van oorlogsheld Erik Hazelhoff Roelfzema - had hij nooit kunnen bevroeden dat de musical zo'n enorm succes zou worden. Bijna drie jaar na de koninklijke première zitten de 1103 stoelen op de draaiende tribune nog steeds avond aan avond vol. En dat terwijl de kaartverkoop bij andere Nederlandse theaterproducties in deze crisistijden stagneert. 'Het is ongelooflijk,' jubelt Boot die de monsterproductie, samen met scriptschrijver Edwin de Vries, regisseur Rheu Boermans en theaterproducent Robin de Levita, in 5 jaar tijd tot leven bracht.

Een supermerk. Zo noemt Boot de musical inmiddels. 'Toen ik ermee begon heb ik eerst een analyse gemaakt van de sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen. Op papier stonden alleen minpunten. Onbekende acteurs, een regisseur zonder musicalervaring, een locatie die gevoelsmatig ver weg was. Maar daartegenover stonden meerdere ijzersterke punten: het fantastische verhaal, de draaiende tribune waardoor je je oriëntatie kwijtraakt, fraaie decors en (historische) projecties. Uiteindelijk is Soldaat van Oranje totaal- of documentairetheater geworden. Of, liever gezegd, Theater 2.0.' Vooral het verhaal, zich afspelend in de Tweede Wereldoorlog, spreekt het publiek aan.

De musical zal op 28 december een nieuw record boeken. Die dag is Boots creatie officieel de langstlopende musical ooit in Nederland. Joop van den Ende's, van origine buitenlandse musical Phantom of the Opera, bleef steken op 1091 voorstellingen. 'Daar gaan we ruimschoots overheen,' aldus Boot. 'Want de Soldaat is in ieder geval nog tot en met april 2014 te zien.'

Nieuwe show
Boot realiseert zich dat er vroeg of laat een einde komt aan zijn musical. 'We bekijken steeds aan de hand van voorverkoopcijfers of verlenging zinvol is. Het lukt nog steeds om 3 maanden te verlengen. Wanneer het ooit stopt? Als het zo blijft doorgaan voorlopig nog niet.' Of hij rijk is geworden door zijn creatie? 'Ik ben een gelukkig man, die financieel niets te klagen heeft maar zeker geen multimiljonair is.'

De makers van Soldaat van Oranje - de Musical hebben inmiddels plannen voor een nieuwe show die zal gaan over Nederlanders die in de 17de eeuw naar Amerika emigeren en daar de nederzetting Nieuw-Amsterdam, het latere New York, stichten.

'De ambitie is om die show over 3 jaar in première te laten gaan. We willen opnieuw locatietheater, maar knopen over de plek zijn nog lang niet doorgehakt,' aldus Boot die hoopt op een waardige opvolger van de Soldaat die 'kwam, zag en overwon'.

Lees meer over Soldaat van Oranje in het AD van vandaag.

  1. Dit is waarom we zo gefascineerd zijn door BN’ers
    PREMIUM
    Column

    Dit is waarom we zo gefasci­neerd zijn door BN’ers

    Er zijn weinig subgroepen met wie we zo’n haat-liefdeverhouding hebben als met Bekende Nederlanders, kortweg BN’ers. We zetten ze op een voetstuk, aanbidden ze, zijn jaloers op hun goedbetaalde, glamoureuze leventjes in de spotlights en dichten ze bovenmenselijke eigenschappen toe. Maar oh wee als ze een faux pas begaan. Dan vallen ze hard, heel hard en is de toorn en het leedvermaak navenant. Humberto, Marco, Bridget – ze kunnen er allemaal over meepraten.