Volledig scherm
Bram Moszkowicz. © anp

Moszkowicz lanceert vandaag eerste roman

Nu de gevallen advocaat Bram Moszkowicz (54) financieel aan de grond zit, lanceert hij een nieuwe carrière om aan de kost te komen. Na vandaag mag hij ook als romanschrijver door het leven.

De ex-raadsman lanceert vandaag zijn boek Maffiamaat. Uiteraard een nauwelijks subtiele verwijzing naar de beschuldiging die Jort Kelder ooit uitte, omdat Moszkowicz te close zou zijn met de onderwereld.

De eerste roman van Moszkowicz mag rustig autobiografisch worden genoemd. Volgens de uitgever gaat het boek over 'een advocaat die geschrapt is en vervolgens wordt wat anderen dachten dat hij was, maar nooit geweest is'.

Privéleven een chaos
De nadere toelichting is weinig verhullend. De hoofdpersoon, advocaat Benjamin Mendel, 'heeft 25 jaar aan de top gestaan' als hij van de ene op de andere dag zijn beroep niet meer mag uitoefenen. 'Zijn naam is besmeurd, zijn privéleven een chaos'. Als de hoofdpersoon een nieuw leven wil beginnen, blijven 'oud-cliënten hem achtervolgen' en de media 'hun valse beeld van hem verspreiden'.

Niet alleen Moszkowicz hoopt vurig dat het boekje gretig wordt gekocht. Daar denken de Belastingdienst, justitie, zijn voormalige raadsman Gabriel Meijers en oud-cliënt Donald G. net zo over. De ex-advocaat zou hen nog een berg geld verschuldigd zijn.

Alle schuldeisers samen wachten naar eigen zeggen nog op zo'n 350.000 euro. Ze kunnen overigens hoop houden: de roman van Moszkowicz zou het eerste deel zijn van een trilogie.