Volledig scherm
Xander van Vledder (tweede van rechts) als Willem Ruis, bij de première met de familie Ruis. © Daniel Kroll

Musical over leven Willem Ruis geheide hit

Bij leven was Willem Ruis (1945-1986) al een legende - na zijn veel te vroege over­lijden groeide zijn pionierswerk op de tergend brave Nederlandse tv uit tot mythische proporties. De musical over zijn leven is een geheide hit.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Willem Ruis, de show van zijn leven

Niet alleen om zijn legendarische status is de energieke, dikwijls bezeten quizmaster van de KRO en VARA een dankbaar gegeven voor theater.

In Willem Ruis, de show van zijn leven komen ook de minder fraaie kanten van de hoofdpersoon naar voren. Ruis was een megalomane persoonlijkheid, een pathologische vrek en een egocentrische verschijning, die zijn vrouw en kinderen schromelijk verwaarloosde omdat alles ondergeschikt moest zijn aan diens carrière.

Het Leitmotiv van de musical is juist het klassieke thema van dr Jekyll en mr Hide, de schizofrenie van een gepassioneerde vakman en de immer afwezige echtgenoot en vader.

Van Vledder
Xander van Vledder speelt Willem Ruis uitbundig als hij de spotlights op zich weet gericht, maar hij is de deerniswekkende, gevoelsarme man als het licht is gedoofd. Van Vledder is van huis uit acteur en zijn rol wint daarmee aan zeggingskracht. Zonder Ruis te imiteren, vertolkt hij een meer dan geloofwaardige showmaster.

Vooral de schreeuw om erkenning die hij van zijn vader (Rob van de Meeberg als heerlijke cynicus) en zijn echtgenote Tineke (een sterke vertolking van Maaike Widdershoven) bijna smekend vraagt, zijn indrukwekkende momenten.

Met Johnny Kraaykamp, die Ruis' vriend Leo Moster verbeeldt, heeft de productie bovendien een geheide lach in huis.

Ontegenzeggelijk is Willem Ruis, de show van zijn leven een hit, die wordt gedragen door Xander van Vledder. Hij mag in deze hoofdrol een grote ontdekking heten.

Willem Ruis, de show van zijn leven
Gezien: 29/11, Stadsschouwburg
Haarlem

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement