Volledig scherm
Musical Pijnstillers © Melanie de Otter

Musical Pijnstillers: ontroering en optimisme

Theater maken door jongeren en voor jongeren en hun belevingswereld – het is het fundament waarop de voorstellingen van Homemade Productions rusten. Verslaggever Arno Gelder geeft hun nieuwste productie, Pijnstillers, vier sterren.

Pijnstillers

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Musical

Inderdaad weten producties als Spijt, Afblijven en Razend (naar werk van jeugdboekenschrijfster Carry Slee), maar ook de komedie Tina de Musical een jong publiek naar de schouwburg te lokken. Een even nobele als niet te onderschatten functie: jeugdigen enthousiasmeren voor het theater.

Pijnstillers heet de nieuwe productie, gebaseerd op, opnieuw, een boek van Slee. In die zin sluit de auteur naadloos aan bij een andere missie van Homemade Productions: educatie. Theater met een boodschap, zonder dat die moraliserend of dwingend wordt gepresenteerd of ten koste gaat van inhoud en vorm.

In Pijnstillers is de adolescent Casper de hoofdpersoon. Een muzikale jongen, geloofwaardig geacteerd door Ridder van Kooten, en alleen met zijn moeder opgroeit.

Op het oog een harmonieuze situatie, tot zijn moeder (een doorleefde, ontroerende rol van Alexandra Alphenaar) kanker krijgt. Die omstandigheid verandert zijn relatie tot haar, maar ook zijn band met zijn vrienden, waarbij machteloze woede en berusting om voorrang strijden.

Humor

Daartussendoor speelt zijn verliefdheid op Anouk (een sterke Danique Bol), maar ook het gevecht dat de twee vriendinnen Xanne (Iris Bakker) en Sophie (Donna-Jo Aarts) met hun lesbische gevoelens leveren. Tegelijk zorgen zij – een ADHD-achtige spring-in-‘t-veld en haar droog-geestige partner – voor de humor en relativering die in Pijnstillers volop aanwezig is.

Het script van routinier Dick van den Heuvel (Was getekend Annie MG Schmidt, Turks Fruit) levert krachtige scènes op - met de eigentijdse muziek van Jeroen Sleyfer (Kruistocht in spijkerbroek) kunnen de spelers vocaal uitstekend uit de voeten.

Het maakt Pijnstillers tot een avond waarop, ondanks de beladen thematiek, optimisme uiteindelijk zegeviert. En die boodschap mag gehoord en gezien worden.

Volledig scherm
Musical Pijnstillers © Melanie de Otter