Volledig scherm
Zanger Zack de la Rocha tijdens het concert van de Amerikaanse rockband Rage Against The Machine in het Arnhemse stadion GelreDome. © Marina Popova

Muziekwereld in rep en roer: Rage Against The Machine na 9 jaar weer bij elkaar

Sensatie in de metalscene: Rage Against The Machine is na een pauze van negen jaar weer bij elkaar. Dat heeft de eigenzinnige metalband uit Los Angeles vandaag op Instagram bekendgemaakt. In 2020 geeft de groep in ieder geval vijf shows in Amerika, zo is aangekondigd op sociale media. Of er ook nieuwe muziek komt, is niet duidelijk.

Van de vijf data zijn er twee in Indio, Californië in het weekend dat Coachella, één van de grootste festivals ter wereld, plaatsheeft. Het lijkt er dus op dat Rage Against The Machine direct headliner is op het festival. De andere plaatsen zijn El Paso, Las Cruces en Phoenix.

‘I won't do what you tell me’

Rage Against The Machine veroverde in de jaren negentig in sneltreinvaart de wereld met hun eigenzinnige mix van rap, heavy metal en punk, gekoppeld aan energieke concerten en zeer uitgesproken politiek getinte teksten. 

De groep scoorde in het alternatieve circuit een monsterhit met het kapotgedraaide Killing In The Name (met de bekende lyric ‘fuck you, I won’t do what you tell me’). Het nummer stond de afgelopen jaren elke keer in de top honderd van de Top 2000.

Pinkpop?

Met de reünie van Rage Against The Machine is een optreden op Pinkpop opeens geen ondenkbare optie. De band was in 2008 headliner op het Limburgse festival en veroorzaakte met het twee uur durende concert een lichte aardbeving op de festivalweide. De Amerikaanse band stond ook in 1993, 1994 en 1996 in Landgraaf.

De iconische band, die werd opgericht in 1991, heeft sinds 2011 niet meer opgetreden. Frontman Zack de la Rocha was de laatste jaren vooral bezig met soloprojecten. Gitarist Tom Morello, drummer Brad Wilk en bassist Tim Commerford vormden samen met Chuck D van Public Enemy en B-Real van Cypress Hill de supergroep Prophets of Rage.

Op 30 juli 2011 zwaaide Rage Against The Machine af met een afscheidsconcert in thuisplaats Los Angeles.