Volledig scherm
René van der Gijp © ANP Kippa

Naamgever afwezig op homofobe 'Gijp Night'

René van der Gijp is hoogstwaarschijnlijk niet aanwezig op de naar hem vernoemde avond over homofobe films. Dat stelt regisseur Martin Koolhoven in Het Parool.

Koolhoven en filmkenner Ronald Simons wijden vrijdag hun maandelijkse filmavond in bioscoop Eye in Amsterdam aan films die omstreden waren omdat ze door sommige mensen als homofoob werden bestempeld. Zij hebben de avond 'Gijp Night' genoemd, naar de commentator van Voetbal International die onlangs onder vuur lag vanwege zijn ongenuanceerde uitlatingen over homo's.

Het duo had Van der Gijp uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar heeft tot op heden niets van de oud-profvoetballer gehoord. Tijdens de avond worden de thriller Cruising van William Friedkin en de futuristische actiefilm The New Barbarians van regisseur Enzo Castellari vertoond.

Gevoelig
'Na de opmerkingen van Van der Gijp was Nederland te klein', legt Martin Koolhoven uit. 'Het is gevoelige materie, waar wij met Cinema Egzotik graag in roeren. Er zitten meer Hollywood-acteurs in de kast dan profvoetballers.'

Hij en zijn medepresentator Simons gaan tijdens de avond in op de vraag of alle commotie over de twee vertoonde films toentertijd terecht was of niet. 'Waren ze inderdaad homo-onvriendelijk, was er sprake van misinterpretatie, of was het protest niet meer dan politiek correct gezwets?'

Al Pacino
Cruising vertelt over een rechercheur (Al Pacino) die undercover gaat in de homoscene van New York om een seriemoordenaar te pakken die het op homoseksuele mannen heeft gemunt. The New Barbarians speelt zich af na een atoomoorlog, als het overlevende deel van de mensheid wordt overheerst door een bende homoseksuele psychopaten.

  1. Regisseur The Hunt reageert voor het eerst op schrappen film na schietpartijen VS

    Regisseur The Hunt reageert voor het eerst op schrappen film na schietpar­tij­en VS

    Regisseur Craig Zobel heeft voor het eerst gesproken over het besluit van filmmaatschappij Universal om de release van zijn thrillerfilm The Hunt te schrappen na de meest recente schietpartijen in de Verenigde Staten. De film, waarin een groep rijke mensen op armoedzaaiers jaagt, bleek namelijk te controversieel in het licht van de recente gebeurtenissen. Zelfs president Trump moeide zich met de zaak. Zobel hoopt dat de film toch ooit het daglicht ziet.